Feyenoord aangeslagen na schorsing

Rotterdam, 20 jan. - Feyenoord heeft aangeslagen gereageerd op de schorsing in het UEFA-Cuptoernooi. „Dit is een zware domper”, zei directeur Chris Woerts. Feyenoord beraadt zich over een beroep bij het Sporttribunaal CAS.

Na de voorwaardelijke straf die Feyenoord kreeg in december reageerde de club nog opgelucht. Toen leek het erop dat de Europese voetbalfederatie UEFA rekening had gehouden met de argumenten van Feyenoord. De club had voor de wedstrijd tegen AS Nancy zowel de Franse autoriteiten als de Europese voetbalfederatie UEFA gevraagd om geen kaarten in de vrije verkoop aan te bieden. Dit uit vrees dat fans met een Nederlands stadionverbod naar Frankrijk zouden trekken om daar de wedstrijd bij te wonen.

AS Nancy ging niet in op die vraag en verkocht ook de dag van de wedstrijd nog kaarten voor het UEFA-Cupduel. Zowel in het centrum van de Franse stad als in het stadion zorgden Feyenoord-aanhangers voor rellen. De wedstrijd werd stilgelegd.

„Onze echte supporters zijn gestraft voor de daden van een stel mensen waar Feyenoord niets mee te maken wil hebben”, reageerde financieel directeur Onno Jacobs gisteren. Hij verdedigde samen met advocaat Joris van Benthem gisteren de belangen van Feyenoord bij de UEFA.

Feyenoord is nu de tweede Nederlandse club die uitgesloten wordt voor Europees voetbal. Eerder overkwam dat Ajax, nadat tijdens een wedstrijd in Amsterdam tegen Austria Wien in 1989 een staaf in het doel van de tegenstander werd gegooid. Ajax mocht toen het volgende seizoen niet deelnemen aan Europees voetbal.

Feyenoord heeft een slechte reputatie bij de UEFA. Dat kan een rol hebben gespeeld bij de nieuwe straf. De afgelopen jaren was er een tiental incidenten met Feyenoordfans. De club moest al eens een thuiswedstrijd in het UEFA-Cuptoernooi tegen Rapid Boekarest zonder publiek spelen na rellen in februari 2004 tijdens een duel in de Kuip tegen Sporting Portugal.

De UEFA laat komende maandag aan Feyenoord de motivering weten voor de schorsing. Dan beslist de club of beroep wordt aangetekend bij het Sporttribunaal CAS. Maandag beslist de UEFA ook of Tottenham Hotspur, dat tegen Feyenoord zou uitkomen, onmiddellijk doorgaat naar de achtste finales of de derde ronde tegen Wisla Krakow moet spelen.

Feyenoord maakt een financieel moeilijke periode door en staat onder curatele bij de voetbalbond KNVB. Volgende week worden de jaarcijfers over het seizoen 2005/2006 bekendgemaakt.