Democratische eekhoorns weten wat delen is

Jong geleerd, oud gedaan. Jeremy Zilber schreef een kinderboek over de goedheid van de Democraten.

Uit ‘Why Mommy is a Democrat’ Zilber, Jeremy

Zijn dochter van zeven heeft een vriendinnetje dat verstokt Republikein is. „Bij ieder logeerpartijtje vertelt dat meisje hoe geweldig Bush is.” Waarmee Jeremy Zilber maar wil zeggen dat hij niet aan hersenspoeling doet. Vanzelfsprekend is zijn dochter Democraat. Maar ze is ook tolerant! Zo zijn Democraten!

Het is nooit te vroeg om Democraat te worden, vindt Jeremy Zilber, auteur van het kinderboek Why Mommy is a Democrat. We spreken elkaar per telefoon, want hij woont helemaal in Wisconsin.

‘Why Mommy is a Democrat’ is een prentenboek met suikerzoete tekeningen van een eekhoornmoeder en haar kindertjes. Links kan hier ongelooflijk truttig zijn. Dit boekje is daarvan een prachtig voorbeeld.

Het idee een kinderboek te maken, zegt politicoloog Zilber, ontstond toen hij las over een onderzoek naar politieke voorkeuren van Amerikaanse kinderen. „Een grote meerderheid van de onderzochte zes- en zevenjarigen bleek net als mijn dochter al te hebben uitgemaakt of ze Republikein of Democraat waren.”

Zilber wilde daarom, voor het te laat was, het toekomstig electoraat zo jong mogelijk bereiken.

Zijn boek begint met: „Sommige Mammies worden Democraat genoemd. Jouw Mammie is een Democraat omdat…”

Daarna geeft Mammie iedere pagina een nieuw argument voor het Democraat zijn.

„Democraten zorgen ervoor dat iedereen naar school kan, net als Mammie.”

Op de prent stopt moeder eekhoorn boeken en appels in de schooltassen van haar kindertjes. Op de achtergrond staan, zoals op elke prent, vuile Republikeinen en/of een zielige zwerver. Op dit plaatje krijgt een vuile Republikein net zijn diploma op een particuliere school met het bordje ‘Toelating 160.000 dollar’.

„Democraten zorgen dat iedereen eerlijk wordt behandeld, net als Mammie.” Eekhoorn deelt koekjes uit. Vuil Republikeins mannetje en vrouwtje op de achtergrond negeren de zielige zwerver op een bankje.

„Democraten zorgen dat we al ons speelgoed delen, net als Mammie.” Moeder eekhoorn ziet toe hoe de kindertjes met hun blokken spelen. Vuil Republikeins mannetje en vuil Republikeinse vrouwtje negeren de zwerver wéér. En ze gooien geeneens geld in de pet die de zwerver nu ophoudt!

„Democraten zorgen dat we altijd veilig zijn, net als Mammie.” Eekhoorn staat beschermend voor haar kinderen. Want help! Nu loopt er plotseling een OLIFANT naar de zielige zwerver achter hen! Waar komt die vandaan!? Is dat de Grand Old Party Himself, ofwel de Republikeinse Partij, zoals over dit spraakmakende boekje is betoogd?

„Neuh. Dat is gewoon een olifant”, doet Jeremy Zilber alsof zijn neus bloedt. „Dat leek me leuk.”

Je denkt eerst dat dit boek een grap is. Maar nee. Democraten zijn goed.

„En Republikeinen zijn heel slecht, hè?”

Daar tuint hij niet in. „Nee, nee, ik heb er erg op gelet dat niemand iets opzettelijk gemeens doet. Die olifant loopt daar gewoon door het park.”

„En die vuile Republikeinen op de achtergrond dan, steeds?”

„Wie zegt dat”, doet Jeremy weer onschuldig, „dat vuile Republikeinen zijn?”

„De echte Republikeinen.”

Dat weet Zilber ook wel. Conservatieven vergelijken ‘Mammie is een Democraat’ op allerlei weblogs met propaganda uit het Derde Rijk, zoals het antisemitische kinderboek Trau keinem Fuchs. Wijselijk zwijgen zij over een kinderboekje uit eigen kamp, dat een paar jaar geleden is uitgegeven. Dat heet: Help! Mom! There are liberals under my bed! Het gaat over de jongetjes Tommy en Lou, die meer speelgoed willen. („Maar papa en mama zeiden altijd dat alles kríjgen ze geen goed gevoel over zichzelf zou geven, en dat dingen op eigen kracht verdienen ze trots en een beter mens zou maken.”)

Vorig jaar doceerde Jeremy Zilber nog op contractbasis politieke wetenschappen aan de Lawrence-universiteit in Appleton. Nu kan hij even leven van ‘Why Mommy is a Democrat’. Voor zolang het duurt, op bescheiden wijze. ‘Mommy’ ligt nog niet in de boekwinkels en Jeremy Zilber lijkt ook te verlegen om zijn boekje daar aan de man te brengen. Toch verkocht hij via zijn website (www.littledemocrats.net) binnen enkele weken een kleine twintigduizend exemplaren. Ook is er nog de merchandise met ‘Why Mommy is a Democrat’-teddyberen, ‘Mommy’-slabbetjes, ‘Mommy’-shirts en ‘Mommy’- ijskastmagneetjes. „Misschien komt er wel een klein industrietje rondom mijn boek”, zegt Zilber, die in een soort panieklach schiet bij het woord ‘bestseller’. Hardop tobt hij over een vervolg.

„Moet ik dan met een echt verhaal komen? Ja, ja, iets met een plot. Maar wát voor plot?”

„Of gewoon eens een ander dier Democraat maken? Giraffen? En daarna een nijlpaard?”

„Why Dáddy is a Democrat. Dat zou voor de hand liggen. Maar dan moet ik met nieuwe argumenten komen.”

    • Margriet Oostveen