de official

De onvermoeibare wedstrijdleidster zorgt ook voor ballen, energiedrankjes en bananen. 17/1/2006 Foto Freddy Rikken Wedstrijdleidster tennistoernooi Houten Rikken, Freddy

Er komt zich een zichtbaar geïrriteerde speler aan de tafel van de wedstrijdleiding beklagen; de huisvrouwen op de baan naast de zijne gedragen zich zeer luidruchtig en storen hem in zijn spel. Een nationaal tennistoernooi in een van de vele racketcentra, en van de dienstdoende official wordt verwacht dat zij dit probleem stante pede oplost. Jaarlijks worden er 1,4 miljoen, door de KNLTB geregistreerde tennispartijen gespeeld en bij de grotere toernooien is daarvoor onlosmakelijk een official nodig. Zijn of haar taak is drieledig: wedstrijdleider, toernooidirecteur en toezichthouder. Het reglementenboekje beslaat 96 pagina’s maar de spelregels zijn simpel: men gaat ervan uit dat de spelers eerlijk zijn, ieder telt de gescoorde punten op het eigen veld en komt men er niet uit, dan wordt het betwiste punt opnieuw gespeeld. Het is ten strengste verboden de scheidsrechter, die meestal ook maar een vrijwilliger én liefhebber is, uit te schelden of zelfs te bedreigen. De deelnemers kunnen zich tot twee weken vóór aanvang per e-mail inschrijven, hebben daarvoor een bondsnummer en een toegangscode nodig en dienen hun speelsterkte en ranking te vermelden. Al die gegevens worden vanuit het bondsbureau naar de computer van de wedstrijdleiding gestuurd. Die gaat vervolgens aan de slag met schema’s en tabellen. Geen tennis zonder ballen, energiedrankjes en bananen. Ook daarvoor zorgt deze onvermoeibare wedstrijdleidster.

Dit is de 26ste aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken