De juryleden van de Academische Jaarprijs

Dominique de Vet is hoofd Voorlichting & Communicatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiervoor werkte zij onder andere als docent en later als voorlichter bij de Universiteit Utrecht. De Vet studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en communicatiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans de Radboud Universiteit Nijmegen).

Rick van der Ploeg is hoogleraar economie aan het Europees Universitair Instituut in Florence en aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was PvdA-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in de periode 1998-2002. Ook presenteerde hij de Nationale Wetenschapsquiz van de VPRO. Van der Ploeg is juryvoorzitter van de Academische Jaarprijs.

Adriana Esmeijer is directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 1999 promoveerde zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een onderzoek naar het populariseren van alfawetenschappen. Esmeijer studeerde journalistiek in Tilburg en aansluitend taal- en literatuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant.

Piet Borst is biochemicus en arts. Hij werkt als onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut – Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Van 1965 tot 2004 was Borst hoogleraar Klinische Biochemie en Moleculaire Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1993 schrijft hij een column in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad.

Leo Halvers is lid van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en van het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap. Hij was in het verleden onder meer directeur van Billiton Research Arnhem en general manager van het Koninklijke/Shell Laboratorium Amsterdam. Halvers studeerde natuur- en wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Rob van Hattum houdt zich al 25 jaar bezig met het maken van radio- en televisieprogramma’s over wetenschap en technologie. Tevens was hij tien jaar eindredacteur van de Nationale Wetenschapsquiz. Momenteel werkt hij aan wetenschappelijke documentaires voor het televisieprogramma Tegenlicht. Tussen 1999 en 2003 was hij voorzitter van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten.

Monique Punter is hoofdredacteur van Kijk, het jongerenblad over wetenschap en techniek. In 2004 was ze de drijvende kracht achter de eenmalige uitgave GenomiX, een tijdschrift dat jongeren kennis liet maken met DNA. In 2005 won Punter de Furore Eurekaprijs van NWO voor de beste vrouwelijke prestatie op het terrein van wetenschapscommunicatie.

Dominique de Vet is hoofd Voorlichting & Communicatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiervoor werkte zij onder andere als docent en later als voorlichter bij de Universiteit Utrecht. De Vet studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en communicatiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans de Radboud Universiteit Nijmegen).