Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Gijs Noordam, partner bij SchipperNoordam, advocaten in Rotterdam.

Gijs Noordam Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 15-01-2007) Gijs Noordam, van Schipper Noordam Advocaten
Gijs Noordam Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 15-01-2007) Gijs Noordam, van Schipper Noordam Advocaten Visser, Dirk-Jan

„Ik geef geen wereldschokkende bedragen aan liefdadigheid maar wel volgens een bepaalde filosofie. Ik geloof in zogeheten zorgcirkels. Als ieder mens wat extra aandacht, tijd én geld besteedt aan zijn naaste omgeving zoals familie, vrienden, woon- en werkomgeving, dan ontstaan er allemaal cirkels met individuele zorg die elkaar overlappen.

Het op die manier bedrijven van liefdadigheid heeft volgens mij meer zin en effect omdat je er nauwer bij betrokken bent en ook sneller resultaat ziet dan zomaar geld overmaken naar een willekeurig goed doel.

Vanuit die filosofie geef ik geld aan mijn woonomgeving zoals wijkbelangen, wijkbehoud en iets meer activistisch, de buurtvereniging waarmee wij de geplande aansluiting A13-A16 volgen die Rijkswaterstaat zo ongeveer door onze achtertuinen wil aanleggen. Op nostalgische en educatieve gronden doneer ik aan het Leids Universiteitsfonds en mijn oude studentenvereniging. Als geboren en getogen Rotterdammer steun ik het Historisch Genootschap Roterodamum, het Mariniersmuseum en, heel leuk, de Vogelklas Karel Schot op het Afrikaanderplein die zieke en gewonde vogels opvangt. Een overblijfsel uit de tijd dat ik voorzitter van de Dierenbescherming afdeling Rotterdam was.

Op nationaal en internationaal niveau steun ik het Rode Kruis, het Leger de Heils en Europa Nostra dat zich bezighoudt met behoud en restauratie van Europees cultureel erfgoed. Vanuit mijn werk als transportrechtadvocaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, het Maritiem Museum en een heel bijzondere knutselclub bij Radio Holland die oude maritieme communicatieapparatuur restaureren, onder de toepasselijke naam ‘Oud Roest’.

„Verder doe ik wat pro-bonowerk. Zo heb ik het Maritiem Museum juridisch geadviseerd rond de recente aankoop van een prachtige collectie oude zeekaarten, de Corpus Christi-collectie.”

Marc Serné

    • Marc Serné