Adviseur van Blair opgepakt

Een persoonlijk adviseur van de Britse premier Tony Blair is gisteren gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de vermeende verkoop, door Blairs Labour Partij, van politieke posities aan enkele geldschieters. Het is voor het eerst dat een medewerker van Downing Street is opgepakt in het zogeheten cash-for-honours-schandaal, dat de reputatie van Blair flink heeft aangetast.

Politiek adviseur Ruth Turner (36) werd gisteren opgepakt en aan een verhoor onderworpen door de Britse politie. Turner, die in september al eens werd gehoord, wordt ervan verdacht het onderzoek naar de kwestie te frustreren. Turner werd na het verhoor op borgtocht vrijgelaten. In een schriftelijke verklaring ontkende zij schuld. Blair sprak in een reactie zijn vertrouwen in Turner uit.

Inzet van het onderzoek is de veronderstelde ruil, door Labour, van zetels in het Britse Hogerhuis voor financiële schenkingen door vermogende zakenlieden. Eerder werden drie personen gearresteerd, maar geen van hen behoort tot de kring direct rondom Blair. Niemand is nog aangeklaagd.

Blair is vorige maand ook zelf gehoord. De premier heeft erkend dat zijn partij titels in het vooruitzicht heeft gesteld aan donateurs, maar houdt vol niets verkeerd te hebben gedaan. (Reuters, AP, BBC)