Aanslag Uruzgan: soldaten gewond

Vijf Nederlandse militairen in Uruzgan zijn gisteren gewond geraakt toen zij tijdens een patrouille werden getroffen door een explosief. De militairen verkeren niet in levensgevaar. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt.

Vier mannen stonden door het open dak van een pantserrupsvoertuig toen vlak bij hen een bom afging. Een vijfde militair reed in open bewapende jeep en werd geraakt door scherven. Tegen het ANP zei kolonel Theo Vleugels dat het volgens hem ging om een zelfmoordenaar in een witte personenauto, die zichzelf opblies toen de patrouille voorbij reed. Na de bomaanslag volgde een vuurgevecht met vijandelijke strijders. Ook een Apache gevechtshelikopter gaf steun aan de Nederlandse eenheid.

Twee van de militairen hebben ernstige verwondingen aan hun gezicht. De drie anderen liepen lichtere verwondingen op. Een militair werd gisteravond al vervoerd naar Nederland. Drie anderen gaan dit weekend nog terug. De vijfde zal naar verwachting vandaag uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Commandant Vleugels zei na een bezoek aan het hospitaal dat hij de twee ernstig gewonde soldaten had gesproken. Zij waren beiden goed aanspreekbaar en maakten zelfs grapjes. De mannen maakten zich vooral zorgen over hun collega’s die nog in het gebied zijn, verklaarde hij.

De aanslag vond plaats rond 14.00 uur lokale tijd in de omgeving van de patrouillebasis Poentjak, nabij de Baluchipas. In dit gebied proberen de Nederlanders samen met de Afghaanse autoriteiten de invloed van de Taliban in te perken.

De aanslag is volgens Vleugels een signaal dat „we met serieuze dingen bezig zijn”. „We waren ons altijd bewust van het gevaar en gaan gewoon door met ons werk”, aldus de kolonel tegen het ANP. Het is voor het eerst dat er Nederlandse militairen gewond zijn geraakt door een zelfmoordaanslag.