Zorgen Bernanke over vergrijzing

De stijgende kosten van de sociale zekerheid in de Verenigde Staten zullen in de komende jaren een serieus financieel probleem worden, als niet wordt begonnen met een betere financiering. Dit heeft Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, gisteren gezegd tegen de begrotingscommissie van de Senaat.

Bernanke noemde vooral Medicare, een basisvoorziening voor de gezondheidszorg waarvan de kosten door de vergrijzing snel op zullen lopen. Onderfinanciering van dit en andere op ouderen gerichte programma’s, zoals Social Security, zullen volgens hem een merkbaar effect hebben op de gezondheid van de Amerikaanse economie als niet snel wordt opgetreden. Bernanke zei dat de VS op dit moment „de stilte voor de storm” meemaken. De centrale bankier pleit voor een drastische hervorming van het ziektekostenstelsel, om de kosten te verlagen.

De Fed-voorzitter zei niets over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale banken, omdat hij halverwege februari daar zijn halfjaarlijkse verklaring voor het Congres over geeft. Op de financiële markten werd de verwachting dat de Fed spoedig zal zinspelen op een verlaging van de rentetarieven gelogenstraft door een hoog Amerikaans inflatiecijfer over de maand december.

De inflatie, zo werd gisteren bekend, bedroeg 0,5 procent van maand op maand, en 2,5 procent ten opzichte van december 2005. Zonder voedsel- en energiekosten ging de zogenoemde kerninflatie met 0,2 procent omhoog van maand op maand, en 2,6 procent op jaarsbasis. De Fed komt in vergadering bijeen aan het einde van deze maand, en voert op dit moment een rentetarief van 5,25 procent. In de afgelopen maanden is de stemming op de financiële markten over het toekomstige beleid omgeslagen. Werd eerder verwacht dat de centrale bank door zou gaan met het verhogen van de rente, in de afgelopen weken groeide juist de overtuiging dat de markt verbaal zou worden voorbereid op een verlaging, ergens rond het midden van dit jaar.