‘Ze waren voor het eerst in Amsterdam’

De storm van gisteren zorgde voor veel overlast, maar het was ook gezellig. Een Amsterdamse barvrouw haalde drie Groningse meisjes in huis.

De stank van olie was te ruiken tot in Den Haag, Schiedam en Leiden. In de Rotterdamse haven waaide gisteren rond het middaguur een containerschip uit de trossen. Het ramde een steiger met pijpleiding van de Maasvlakte Olie Terminal, waarna driehonderd kuub ruwe olie het water instroomde. Vanmorgen begonnen hulpdiensten aan het opruimen van de olievlek, gisteren waaide het daar voor te hard. Volgens het havenbedrijf lijkt de schade voor het milieu mee te vallen.

Elders in de haven moesten drie schepen met sleepboten op hun plaats worden gehouden, waaronder het grootste containerschip ter wereld, de Emma Maersk. Op schepen die buitengaats lagen, liepen drie bemanningsleden botbreuken op nadat zij aan boord waren uitgegleden.

In de stad zelf werden uit voorzorg tal van gebouwen afgezet, en reden de trams slechts mondjesmaat. Fietsers en wandelaars werden urenlang geweerd van de Erasmusbrug.

Op een eilandje in een plas in Hillegersberg stortte vanmorgen een recreatiewoning in, nadat het dak was weggewaaid. Twee aanwezigen konden het eilandje niet verlaten, omdat hun roeiboot gezonken was. Ongeveer 250 treinreizigers, allen gestrand op het Centraal Station, brachten de nacht door in een complex van de Erasmus Universiteit.

In Amsterdam waaiden grote aluminiumplaten van de gevel van omroepbedrijf SBS. Op station Amsterdam Centraal werden alle perrons afgesloten nadat glasplaten uit de overkapping losraakten en vielen. Toen Stephanie Wensink uit de trein stapte, vielen de stukjes glas voor haar neus op het perron. „Toen ging ik weer de trein in, en ben ik een stukje verderop maar uitgestapt." Tot zeven uur reden er pendeltreinen, daarna werd het treinverkeer in het hele land stilgelegd. Op de taxistandplaats bij Amsterdam Centraal ontstond vervolgens chaos. In de stromende regen probeerden stadswachten mensen die dezelfde richting op moesten, bij elkaar in de taxi te krijgen. „Schiphol, moet er iemand naar Schiphol? Utrecht?” Bovendien letten ze op of chauffeurs wel ‘op de meter’ reden en geen korte ritjes weigerden. Zodra de stadswachten weg waren, werd op de standplaats al weer druk onderhandeld. Een meisje moest met haar ouders naar Gouda, en probeerde vergeefs de prijs van 130 euro naar beneden te krijgen.

In de volle stationshal was de sfeer gemoedelijk. Kim Pennings – op weg naar de promotie van haar vader – vertelde dat ze die ochtend een man op zijn brommer de sloot in zag rijden. „Er was een windvlaag, en die man kon zijn brommertje gewoon niet meer in bedwang houden.” Ergens heeft ze een stoel geregeld voor een dame van bijna tachtig, die in haar eentje een dag in Amsterdam is. Ze zit midden in de stationshal: „Onder dit soort omstandigheden wordt het altijd zo gezellig.” Hoe ze thuiskomt weet ze alleen nog niet. Geld voor een taxi naar Leiden of voor een hotel heeft ze ook niet, de honderd euro die ze bij zich had was al grotendeels opgegaan aan een jack in de uitverkoop.

Veel mensen kunnen terecht bij vrienden of familie. Of bij vreemden, zoals drie meisjes uit Groningen. Barvrouw Ammes Brandenburg van café Van Daele nam ze onder haar hoede. „Ze zaten bij me aan een tafeltje, toen ze hoorden dat het CS was afgesloten. Het was hun eerste keer in Amsterdam, en ze zagen er zo schattig en verloren uit. Ik dacht: ze kunnen beter bij mij zitten dan bij een of andere lunatic.” En zo werd het ook nog gezellig, vertelt Brandenbrug aan de telefoon. Met een fles wijn, chocola en een marathon van de comedy Friends.

Voor reizigers die echt nergens terecht konden, werden noodbedden opgezet in congrescentrum Rai. Ook buiten de Randstad was er veel schade en raakten mensen gewond. Twee treinen, bij Vierlingsbeek en tussen Blerick en Venlo, reden tegen omgevallen bomen. Bij Elburg werd iemand in een weiland getroffen door een ‘vliegende’ surfplank. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis. In Zwolle stortte een deel van de zijgevel van een flat in. Bij een naastgelegen flat vloog het dak weg.

Tussen Kampen en Emmeloord is een lijnbus met 17 passagiers van de weg geblazen en gedeeltelijk in een sloot beland. Niemand raakte gewond. De schoorsteen van Bensdorp, de oude chocoladefabriek in Bussum is omgevallen, deels op het spoor.

Met medewerking van Mark Hoogstad, Tom Kreling, Elske Schouten en Martin Steenbeeke