Weer boerenprotest Guangdong

Rekruten van het Chinese leger dragen het kruis op de rug. Zo leren ze onberispelijk rechtop te staan. Deze foto is genomen in een kazerne in Peking waar soldaten worden opgeleid voor de Gewapende Politie Volksmacht. Deze paramilitaire macht telt in totaal 660.000 soldaten. Ze worden ingezet voor onder andere bewaking van strategische objecten en gebieden, maar ook bij onlusten op het platteland, Foto Reuters Paramilitary recruits undergo a regular training with wooden crosses which help them to stand straight, at a military base in Beijing January 19, 2007. The development of armaments with an offensive capability, like its new-generation fighter aircraft Jian-10, does not mean China has changed its national defense policy which is defensive in nature, a top military expert has said and reported by Xinhua News Agency. REUTERS/Joe Chan (CHINA)
Rekruten van het Chinese leger dragen het kruis op de rug. Zo leren ze onberispelijk rechtop te staan. Deze foto is genomen in een kazerne in Peking waar soldaten worden opgeleid voor de Gewapende Politie Volksmacht. Deze paramilitaire macht telt in totaal 660.000 soldaten. Ze worden ingezet voor onder andere bewaking van strategische objecten en gebieden, maar ook bij onlusten op het platteland, Foto Reuters Paramilitary recruits undergo a regular training with wooden crosses which help them to stand straight, at a military base in Beijing January 19, 2007. The development of armaments with an offensive capability, like its new-generation fighter aircraft Jian-10, does not mean China has changed its national defense policy which is defensive in nature, a top military expert has said and reported by Xinhua News Agency. REUTERS/Joe Chan (CHINA) REUTERS

In de Zuid-Chinese kustprovincie Guangdong (Kanton) heeft de oproerpolitie gisteren met geweld een eind gemaakt aan een demonstratie van honderden boeren die van hun land zijn gezet. De inwoners van het dorp Sanshan protesteren al sinds begin deze maand tegen de gedwongen onteigening van 26 hectare boerenland. Dat meldt de in Hongkong verschijnende South China Morning Post vandaag.

Guandong, tegenover Hongkong, en de andere oostelijke provincies zijn veelvuldig het toneel van sociale onrust over landroof door projectontwikkelaars en lokale partijfunctionarissen. Op de grond die de inwoners van Sanshan is afgenomen, komt een distributiecentrum en een groot warenhuis van de Amerikaanse projectontwikkelaar en onroerendgoedexploitant ProLogis. Afgelopen november raakten in het dorp Sanzhou duizenden inwoners slaags met de politie om een soortgelijk conflict. In december 2005 schoot de politie in Guangdong een onbekend aantal demonstranten dood in Dongzhou.

Volgens de South China Morning Post werden gisteren in Foshan meer dan duizend man aan oproer politie ingezet. Volgens ooggetuigen werd er flink op los gemept, waarbij ook oudere vrouwen en mannen klappen kregen. Veertig demonstranten werd meegenomen, negen zouden nog steeds vast zitten.

Volgens de communistische partij zijn sociale protesten op het plattenland een grote bedreiging voor China’s stabiliteit. Keer op keer wordt kaderleden op het hart gedrukt zich behoorlijk te gedragen en boeren voldoende schadeloos te stellen indien grond nodig is voor andere bedrijvigheid. Maar in de praktijk kunnen lokale functionarissen hun eigen gang gaan. Door het ontbreken van onafhankelijke rechtspraak hebben boeren en andere slachtoffers niet of nauwelijks mogelijkheden hun gelijk te halen. Vrije berichtgeving over sociale onrust is verboden.