Waterdicht en vochtafdrijvend

De overjas beschermt ons tegen wind en regen. Maar hij kan ons ook benauwen en doen zweten. Sommige jassen beloven bescherming en bevrijding.

Het blijft een vreemd gezicht om in de trein bergklimmers, poolreizigers en woudlopers te zien. Althans mensen gekleed als. Niets ten nadele van de jassen van Lowe Alpine, North Face of Bergans, maar ze zijn gemaakt om uren in te lopen, met bepakking, door de bergen en in de regen. Nu kunnen de NS voor veel ongemak zorgen, maar regen in de trein is daar nog net niet bij.

Buitensportjassen met materialen als goretex, hyvent of 3-ply Dermizax zijn populair om de belofte dat zij niet alleen hemelwater tegenhouden, maar ook transpiratievocht doorlaten. We weten dat wie beweegt op den duur gaat zweten en zweten wordt als hinderlijk ervaren. Ook het schoenenmerk Geox belooft zweetvrijwaring. Met een Geox-schoen zou je geen zweetvoeten krijgen én door plassen kunnen lopen zonder natte voeten te krijgen ondanks de gaatjes in de zolen. Die gaatjes zijn juist het geheim van Geox, zij laten voetzweet ontsnappen, maar zijn te klein om water binnen te laten. Nu brengt Geox ook een buitenjas op de markt, met gaatjes.

Er mocht een kort, blauw Geox-jack (99 euro) worden getest. De bies over de schoudernaad bevat een membraan waardoor de van zweet verzadigde lucht naar buiten kan. Maar eerst de goretex Lowe Alpine-jas getest. Die was net behandeld met het nieuwe wasmiddel van Biotex: Biotex Buiten. Na een kwartier doorfietsen in een plensbui bleef het onder de jas gedragen colbert droog. Dat gold niet de borstrok. Die was klam geworden. Vervolgens werd tot twee keer toe een half uur hard gefietst in de Geox-jas en één keer gewandeld in de regen. Het moet gezegd, ondanks de scepsis wegens de ronkende en licht onsmakelijke reclame ‘Ademende jas stoot zweet uit’ was er na deze exercities nauwelijks sprake van onbehaaglijk rugzweet of natte onderkleding.

Geox kan een geduchte concurrent worden voor de outdoorjassen. Met de Geox kan de forens door de regen naar de trein fietsen en vanaf het station van bestemming naar kantoor hollen, zweetloos droog blijven en dat allemaal zonder eruit te zien als een verdwaalde buitensporter.

Adressen van Geox-winkels in Nederland: www.geox.com.www.biotexbuiten.nl (4,99 euro)

    • Hans Moll