Vanaf morgen niet meer: naar jezelf zwaaien op tv

Indian Hindu devotees wave from a bus on their way to Pakistan, in Amritsar, in India's northwestern state of Punjab, 30 November 2006. Dozens of Indian Hindu pilgrims stopped at the historical Durgiana Temple on their way to Pakistani Hindu shrines, on the occasion of the 299th birthday celebration of Shiv Avtari Satguru Swami Shadaram Saheb, the founder of the Pujya Shadani Darbar Tirth. AFP PHOTO /NARINDER NANU
Indian Hindu devotees wave from a bus on their way to Pakistan, in Amritsar, in India's northwestern state of Punjab, 30 November 2006. Dozens of Indian Hindu pilgrims stopped at the historical Durgiana Temple on their way to Pakistani Hindu shrines, on the occasion of the 299th birthday celebration of Shiv Avtari Satguru Swami Shadaram Saheb, the founder of the Pujya Shadani Darbar Tirth. AFP PHOTO /NARINDER NANU AFP

Er is niks interessanters dan je eigen kop op televisie. Dat idee krijg je als er een sportwedstrijd wordt uitgezonden. Het is gewoonte geworden om in voetbalstadions, schaatshallen en dartzalen een groot scherm op te hangen, waarop de toeschouwers de televisie-uitzending van de wedstrijd kunnen volgen. Dat is op zich al onzinnig, want mensen trekken juist naar de stadions om wedstrijden zelf bij te wonen en dus niet via de televisie te hoeven kijken.

Zo’n scherm blijkt dan ook niet gebruikt te worden voor het volgen van de wedstrijd, maar voor het bekijken van zichzelf en andere toeschouwers. Telkens als de camera een shot van de tribune neemt, wordt de televisiekijker getrakteerd op zwaaiende en zichzelf belachelijk makende mensen die zichzelf op het grote scherm zien. Wie zit daar nou op te wachten?

Het is als tv-kijker leuk om af en toe sfeerbeelden van het publiek te zien. Het is prachtig om te kijken naar mensen die compleet in de ban kunnen raken van een rondje 33,0 in Thialf of een one hunderd and eighty van een iets te dikke Hagenees. Het wordt echter vervelend als de toeschouwers doorhebben dat ze op tv zijn. In plaats van normaal te gaan doen, gaan ze zich juist gekker gedragen. Ze zijn op tv en dat mag, nee moet iedereen weten.

Je zou verwachten dat we inmiddels wel gewend zijn aan het fenomeen televisie, maar voor veel mensen is het blijkbaar nog steeds een soort tovenarij. Astronauten in de ruimte, volkomen normaal. Schaakcomputers die de grootse genieën verslaan, niemand staat verbaasd. Maar jezelf op televisie zien, ongelooflijk! Bij het darten gaat het zover dat fans bordjes met boodschappen voor het thuisfront meenemen en, als de camera in de buurt is, die omhooghouden. Geen aanmoedigingen voor de spelers bij het dartbord, maar mededelingen als ‘mam, ik zit hier’.

Het zou mooi zijn als mensen voortaan normaal doen als de camera toevallig op ze gericht staat, maar dit is tamelijk onwaarschijnlijk. Daarom is het beter om geen schermen meer bij sportevenementen te plaatsen. Laat mensen weer naar sport kijken in plaats van naar zichzelf. Dat is voor de televisie kijkende thuisblijver ook prettiger.

    • Eelco Hiltermann