UEFA dreigt Feyenoord alsnog met schorsing

De aanklager van de Europese voetbalfederatie UEFA eist alsnog een onmiddellijke schorsing van Feyenoord uit het UEFA-Cuptoernooi. Dat bleek gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club in Rotterdam.

Feyenoord kreeg na de rellen met supporters van eind november vorig jaar in Nancy een voorwaardelijke straf van UEFA. De tuchtcommissie veroordeelde de club tot een boete van ruim 125.000 euro, het betalen van de schade in het stadion van AS Nancy en een voorwaardelijke straf van twee thuisduels zonder publiek bij nieuwe rellen met fans, met een proeftijd van drie jaar.

Feyenoord reageerde toen heel opgelucht op de straf, die als mild werd ervaren omdat er ook al in het verleden problemen waren geweest met Feyenoord-aanhangers.

Maar de aanklager van de UEFA liet weten zich niet neer te leggen bij de voorwaardelijke straf. Gisteravond werd zijn nieuwe eis bekend: een onmiddellijke uitsluiting dit seizoen en een schorsing voor het eerstvolgende seizoen dat Feyenoord zich kwalificeert voor een Europese competitie, met een looptijd van vijf jaar.

De mondelinge zaak komt vanochtend voor in het Zwitserse Nyon. Normaal gesproken doet de beroepscommissie van de UEFA nog dezelfde dag uitspraak.

Feyenoord kwalificeerde zich voor de knock-out-fase van het UEFA-Cuptoernooi en speelt in februari tegen het Londense Tottenham Hotspur. De voorverkoop voor die wedstrijd is al begonnen. Indien de club die wedstrijd wegens een nieuwe straf niet kan spelen of zonder publiek moet afwerken, loopt het opnieuw 2 miljoen euro aan inkomsten mis. Feyenoord kondigde daarom gisteren al aan bij een hogere straf in beroep te gaan bij het Sporttribunaal in Lausanne.

De mogelijk zwaardere straf komt voor Feyenoord op een moeilijk moment. De club kent financiële problemen en staat onder curatele bij de voetbalbond KNVB. Volgende week maakt Feyenoord de jaarcijfers over het voorbije seizoen bekend.

Goed nieuws was dat shirtsponsor Fortis het contract verlengt tot en met het seizoen 2008/2009. Feyenoord wil vlakbij De Kuip, het liefst op Varkenoord, ook een nieuw stadion bouwen. Dat moet een capaciteit krijgen van 70.000 plaatsen. Dat stadion zou er binnen tien jaar moeten komen.