Tandarts (2)

Rintje is net thuisgekomen uit school. Mama zet heerlijke koekbotjes en wat water voor zijn neus. Maar Rintje neemt geen hap. En hij slobbert ook geen water uit zijn bak.

„Wat krijgen we nou?” vraagt mama. „Meestal heb je het al op voordat ik me om kan draaien!”

„Ik heb niet zo’n trek”, zegt Rintje.

„Dan ben je ziek!” zegt mama. „En moet je met een warme deken in je mand. Maar laat me eerst eens kijken wat er aan scheelt.” Ze duwt Rintjes kin wat omhoog en kijkt eens goed. „Je hebt een hele dikke wang!” zegt ze dan.

„O”, zegt Rintje. „Dat is nog een stuk koekbotje.”

„Volgens mij zit daar geen koek”, zegt mama. „Ik denk dat er iets mis is met een tand of een kies. Ik zal zo even een afspraak met de tandarts maken.”

Daar was Rintje al bang voor.

„Ik hoef niet naar de tandarts”, zegt hij snel. „Het gaat vanzelf wel over!”

„Het is toch echt beter dat de tandarts er even naar kijkt”, zegt mama.

„Voordat je er nog meer last van krijgt.” Ze loopt de gang in naar de telefoon om de tandarts te bellen. Even later komt mama de kamer weer binnen. „Zo, dat is fijn”, zegt ze. „De tandarts had vanmiddag nog tijd, we kunnen direct bij hem terecht. Rintje? Rintje waar ben je?”

Maar waar mama ook kijkt, nergens is Rintje te bekennen. Ze zoekt hem op Rintjes kamer, achter alle gordijnen, onder de kast, achter de grote klok in de gang, maar Rintje is nergens te vinden.

„Als je tevoorschijn komt beloof ik dat we na het tandartsbezoek iets heel leuks gaan doen”, zegt mama. Maar er komt geen reactie.

Als mama door de gang naar de keuken loopt blijft ze staan bij de kapstok. Al haar jassen hangen keurig op een rij. Maar er is een jas die scheef hangt. Aan de onderkant van de jas ziet ze vier voetjes, en tussen de jaspanden door steekt een heel klein wit staartje.

„Kom maar tevoorschijn”, zegt mama. „Ik heb je ontdekt!” Heel langzaam komt een beteuterd kijkende Rintje onder de jas vandaan.

„Het is echt niet eng”, zegt mama. „De tandarts is heel aardig en hij doet je helemaal geen pijn!”

Ze tilt Rintje in de mand voorop de fiets. „En na de tandarts gaan we iets leuks doen. Beloofd is beloofd!”

(Wordt vervolgd)

www.rintje.nl

    • Sieb Posthuma