Stormschade ten minste 160 miljoen

De schade van de storm die gisteren over Nederland trok, bedraagt volgens verzekeraars ten minste 160 miljoen euro. Daarbij is geen rekening gehouden met kosten van bijvoorbeeld de NS en Schiphol.

Ook de maatschappelijke schade door files en vertraging is niet inbegrepen. De belangrijkste schadeposten zijn kapotte daken en ruiten. Noord-Holland is het zwaarst getroffen, met een schadepost van 60 miljoen euro, zo blijkt uit de eerste raming van het Verbond van Verzekeraars.

De storm, de zwaarste sinds oktober 2002 (met windsnelheden die opliepen tot 130 kilometer per uur) kostte aan zes mensen het leven. Bij Oosterhout botste een 40-jarige automobilist op stilstaande vrachtwagens. Op de provinciale weg van Arnhem naar Ede viel een boom op een auto met twee inzittenden: een 64-jarige man en een 12-jarige jongen. In Leersum overleed een motorrijder dankzij een omgewaaide boom. Hetzelfde overkwam een bromfietser in Sint-Oedenrode. In Riel stierf een 11-jarige jongen nadat hij met zijn fiets tegen een auto werd geblazen. Op het Utrechtse universiteitscomplex raakten zes mensen gewond door een omvallende bouwkraan.

Elders in Europa vielen zeker dertig doden, van wie het merendeel in Duitsland en Groot-Brittannië. In veel landen liepen het vliegverkeer en het openbaar vervoer vast en werden veerdiensten uit de vaart genomen. In Oekraïne stroomt geen olie meer door een deel van de pijpleiding tussen Rusland en het Westen. Door stroomuitval werken er pompen niet. In Tsjechië zitten een miljoen mensen zonder stroom.

Het treinverkeer in Nederland werd rond zes uur vanmorgen hervat en verliep vrijwel overal volgens de dienstregeling, aldus een woordvoerder van de NS. Uitzondering vormde het oosten van het land. Sinds gistermiddag lag het treinverkeer vrijwel overal stil, vooral door bomen op het spoor. Daardoor strandden zesduizend reizigers. De storm leidde op de wegen tot grote verkeersopstoppingen, vooral in de Randstad.

De regionale alarmcentrale in Maastricht gaf vanmorgen een vooralarm wegens de sterke stijging (3,5 meter) van de waterstanden van de Maas, als gevolg van hevige regenval in de Ardennen.

opvang: pagina 3

europa: pagina 3

hoofdartikel: pagina 7

gedicht: pagina 7