Storm geen gevolg van ander klimaat

De storm van gisteren heeft niets te maken met klimaatveranderingen en dus ook niet met het broeikaseffect. Dat stelt het KNMI. Volgens het weerkundig instituut blijkt uit statistieken dat het jaren achter elkaar hard kan stormen en dat het vervolgens weer een tijd rustig kan zijn.

„We constateren een grillig verloop”, legt Albert Klein Tank van het KNMI uit. Bovendien ziet het weerinstituut eerder een afname dan een toename van zware stormen. In de afgelopen veertig, vijftig jaar is de wind iets afgenomen. De wind zal echter in de toekomst wat aantrekken, dat heeft wel te maken met het broeikaseffect. Het is onbekend of zware stormen zullen toenemen, zegt Klein Tank.

Door het broeikaseffect is de temperatuur in de afgelopen twintig jaar in West-Europa met één graad gestegen. Daardoor zijn er meer extremen. Als het regent valt er in de zomer meer neerslag; in de winter duren de buien langer. Door de hogere temperatuur kunnen depressies in de toekomst in een andere baan liggen. Stormen in West-Europa volgen dan een noordelijker baan. Als dat scenario werkelijkheid wordt, kan dat wel van invloed zijn op hoe wij in de storm ervaren, legt Klein Tank uit. „Dan kunnen windrichtingen en snelheden veranderen.”