Serena Williams is ‘absoluut terug’

Serena Williams na het beslissende punt in haar partij tegen de Russin Nadia Petrova. Het was haar eerste overwinning op een speelster uit de toptien in twee jaar. Foto Reuters Serena Williams of the U.S. celebrates winning her match against Russia's Nadia Petrova at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 19, 2007. REUTERS/David Gray (AUSTRALIA)
Serena Williams na het beslissende punt in haar partij tegen de Russin Nadia Petrova. Het was haar eerste overwinning op een speelster uit de toptien in twee jaar. Foto Reuters Serena Williams of the U.S. celebrates winning her match against Russia's Nadia Petrova at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 19, 2007. REUTERS/David Gray (AUSTRALIA) REUTERS

Serena Williams heeft vandaag in de derde ronde van de Australian Open haar critici de mond gesnoerd. De Amerikaanse won verrassend in drie sets van Nadia Petrova (1-6, 7-5 en 6-3) en staat nu in de achtste finales tegenover Jelena Jankovic. „Ik ben absoluut terug”, stelde Williams zelfverzekerd in Melbourne.

De jongste van de twee Williams Sisters kwam vorig jaar door blessureleed nauwelijks in actie. Ze verlegde haar aandacht meer en meer naar haar hobby’s acteren en mode. Er werd daarom ook aan getwijfeld of ze in Melbourne al een hoofdrol kon spelen. De voormalige nummer één van de wereld onderstreepte haar serieuze bedoelingen gisteren door haar geplande middagje winkelen te verruilen voor een ingelaste trainingssessie.

Ondanks die extra arbeid op de baan begon Williams slecht tegen Petrova. De Russin had slechts 29 minuten nodig om de eerste set met 6-1 in haar voordeel te beslissen. Ook in de tweede reeks bleef Williams te veel fouten maken en Petrova liep uit naar 5-3. Maar in bijna geslagen positie kwam de vechtlust in Williams naar boven. De Amerikaanse pakte vier games op rij en won de set met 7-5. Daarna maakte ze de wedstrijd overtuigend met 6-3 af en behaalde haar eerste zege op een speelster uit de toptien in twee jaar. „Is het al zolang geleden?”, zei Williams nadat ze hierop werd gewezen. „Dat is een verschrikkelijke gegeven.”

Williams heeft er ondanks haar lange afwezigheid en de zware omstandigheden in Australië vertrouwen in dat ze voor meer verrassingen kan gaan zorgen. „Ik kan op dit moment een marathon aan. Als ik mijn spel speel zoals ik het moet doen, dan is het voor iedereen moeilijk mij te verslaan.”

Roger Federer maakte in de derde ronde van het mannentoernooi zijn favorietenrol waar. De Zwitserse nummer één van de wereldranglijst rekende in drie sets af met de Rus Mikhail Joezni: 6-3, 6-3 en 7-6. In de achtste finales stuit Federer op het Servische talent Novak Djokovic.

In de tweede ronde van het vrouwendubbelspel werd Michaëlla Krajicek met haar Hongaarse partner Agnes Szavay uitgeschakeld. Daarmee is de Australian Open voor de beste Nederlandse tennisster uiterst teleurstellend verlopen. Volgens De Telegraaf zou Krajicek overwegen Nederland de rug toe te keren om zich in Tsjechië te vestigen. „In Tsjechië is zij een nobody en een van de vele tennissters. In Nederland staat zij op eenzame hoogte en zijn alle ogen op haar gericht. Voor haar ontwikkeling als tennisprof is dat een slechte zaak”, aldus vader en coach Petr Krajicek.