Scheermes wapenwedloop

Het zijn messen, ze worden gekruist en ze zijn spreekwoordelijk scherp: de mesjes in de scheermesoorlog.

Gillette Fusion heeft vijf mesjes, scheert in trilstand en moet de gebruiker alle andere mesjes doen vergeten.
Gillette Fusion heeft vijf mesjes, scheert in trilstand en moet de gebruiker alle andere mesjes doen vergeten.

De wereld bestaat uit drie soorten mensen: mannen die droog scheren, mannen die nat scheren en vrouwen. De eerste twee species houden duizenden marketeers van de straat. Hoe zorg je ervoor dat de mens met baardgroei – en die wil stuiten – overstapt van Wilkinson naar Braun, van Philips naar Gillette? Of andersom?

Ook onderling houden de twee marktleiders van de krabbertjes elkaar bezig. In de week dat Gillette zijn nieuwe scheersysteem Fusion introduceerde, viel bij duizenden huishoudens de al bestaande Wilkinson Quattro Titanium in de brievenbus.

Belangrijkste verschil tussen de één en de ander is het aantal mesjes: Gillette toept drie jaar na het viermesjessysteem van Wilkinson over: de Fusion bevat vijf mesje op rij. Die bovendien, volgens de fabrikant, 30 procent dichter bij elkaar staan dan de vorige driemesjeskrabber Mach3.

Gillette had zijn belangrijkste noviteit twee jaar geleden al bedacht in zijn M3Power: elektrische, door een bescheiden batterijtje aangedreven, microtrillingen die de stoppels verder naar buiten drukken, voor zij worden gekapt. Daarmee zette het natte scheersysteem zijn eerste stapje richting elektrisch scheren.

De Fusion kruipt nog dichter aan tegen de al bekende lokkertjes van Braun en Philips. Zo bevat hij een extra mesje aan de achterzijde. Deze ‘precisietrimmer’ steekt iets verder uit en is bedoeld om de bakkebaard, de snor en ‘rond gezichtshaar’ te lijf te gaan. Wat is de volgende stap?Een scheermesje dat scheerschuim inwrijft, gelijk de Philips Coolskin uit 1998.

Werkt het? Voor een tevreden natscheerder met middelzware baardgroei die één generatie Gillette heeft overgeslagen, is de Fusion een wereld van verschil. Ondanks alle toeters en bellen weegt hij minder dan de kleinere Mach3. Toch vergt hij minder kracht. Het voelt werkelijk eerder aan als elektrisch scheren, van krabben is geen sprake. Maar, ook vijf mesjes worden bot. In de loop van de week neemt de weerstand duidelijk toe.

Dat blijft natuurlijk de upside voor de fabrikant: wie prettig scheert met de nieuwe, kek in twee kleuren uitgevoerde Fusion, zal met enige regelmaat nieuwe mesjes moeten aanschaffen. Dan moet de fabrikant uit de kosten van de marketeers komen. De mesjes kosten, per stuk, gemiddeld ruim 4 euro – en zijn 31 cent duurder dan die van de Wilkinson Quattro.

    • Philip de Witt Wijnen