Sasdag

Na zes dagen sonjabakkeren is De Hongerige Man ruim twee kilo lichter. Is hij blij? Ja natuurlijk is hij blij. Hoe bevalt het dieet? „Ik heb nauwelijks een hongergevoel en die lasagne en noedelsoep waren goed te eten.” En de tussendoortjes dan? Ik hoorde hem deze week een paar keer klagen over ‘dat gedoe met die tussendoortjes’. Sonja bezweert haar lezers dat tussendoortjes nodig zijn om je bloedsuikerspiegel op peil te houden en dat ze daarom in geen geval mogen worden overgeslagen. „Tja, heb ik net geluncht, moet ik alweer een eierkoek eten of een Snelle Jelle. Best lekker, maar ik kom nauwelijks aan werken toe.”

Normaal gesproken eet DHM zelden iets tussendoor. Hij heeft er geen behoefte aan omdat hij drie keer per dag een fatsoenlijke maaltijd eet. Maar als je, zoals Sonja voorschrijft, ontbijt met 3 crackers met halvarine, halvajam en vruchtenhagel en luncht met 2 crackers met 20+ smeerkaas en een krentenbol, is het geen wonder dat je bloedsuikerspiegel na twee uur alweer in een dip zit. We hebben het hier over enkel snelle, lege koolhydraten. Daarvan raak je toch nooit verzadigd? Ik vind het wel weer mooi geweest, DHM’s Sonja Bakkerweekje. Ik moet hem redden voordat hij voorgoed verslaafd is aan tussendoortjes. Weet je wat, schat, neem vandaag maar een sasdag.

Een sasdag? Twee Saskia’s reageerden deze week op www.nrc.nl/kokenetc. Een van hen noemt zich ‘een vrouwelijke medestander van DHM’. Ze is deze week begonnen met sonjabakkeren en verwondert zich eveneens over het hoge kant-en-klaargehalte van het dieet. ‘Misschien is het een idee voor Sonja om een variant op het dieet te maken met biologische en meer pure producten. Daar zal zeker ook een doelgroep voor zijn.’ Goed idee, Sas!

Andere Saskia vindt het Sonja Bakkerdieet veel te saai en houdt niet van light en stoffige pakjes. Haar schoonmoeder wel: zij viel er al 21 kilo mee af. Afgelopen zomer zat Saskia met haar schoonmoeder en een nicht op een terrasje. Wist haar schoonmoeder niet wat ze moest bestellen, omdat ze Sonja’s boek niet bij zich had. Zei haar nicht: „Dan neem je toch een sasdag?” „Gezellig”, dacht Saskia nog, „omdat ik er ben.” Arme Sas. Bleek het te gaan om een gloednieuwe Nederlandse uitdrukking: een Schijt-Aan-Sonja-dag.

Op DHM’s sasdag maak ik het recept dat Anne-Riet op mijn weblog poste, voor een verfijnde doch eenvoudige preisoep die de scherpe kantjes van de honger afslijpt. Eerlijk, puur eten. Voor 2 personen: Het wit en lichtgroen van een prei in fijne reepjes aanzetten in een theelepel roomboter en zonodig wat olijfolie. Laat 15 min. ‘zweten’ met het deksel op de pan tot de prei zacht is. Een aardappel in blokjes erbij en een halve liter water, laurierblad en een klein takje tijm. Laat nog een kwartier zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Kruiden verwijderen, staafmixer of blender gebruiken om te pureren en afhankelijk van de ernst van het dieet crème fraîche of nog wat roomboter of olijfolie toevoegen. Afmaken met citroensap, zout en peper.

Janneke Vreugdenhil

Volgende week verdiepen we ons in de keuken van de nieuwe EU-landen. Heb jij ervaring met Bulgaars en Roemeens koken? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil