Roze de piste af

„Hoehoehoe!!!!” Gillend van het lachen komen twee travestieten de berg af: krullerige pruiken, bontjassen, fles aan de mond. Ze donderen over elkaar heen, zowat het terras van de Tschuggenhütte op, waar andere homo’s vanuit ligstoelen toekijken. Ze lezen, praten of zonnen. Anderen lallen keihard mee met de muziek.

Welkom op de Arosa Gay Ski Week in Zwitserland, een van de grootste ski-evenementen in Europa speciaal voor homo’s. Vorige week werd die voor de derde keer gehouden, en er kwamen zo’n tweehonderd homo’s uit heel Europa – en een paar uit de VS – op af. Aan het succes van de homo-skiweek in het Amerikaanse Aspen, deze week, kan het nog niet tippen: die trekt vier- tot vijfduizend mensen.

Hoezo, skiën voor homo’s? „Bijna alle skioorden hebben nu speciale doelgroepen”, zegt Hitsch Leu, eigenaar van het Eden-hotel in Arosa en organisator van de homo-skiweek. „Twintig jaar geleden waren er weinig oorden, en die bedienden iedereen. Nu zijn er veel stations, en steeds meer skiërs. Dus moet je concurreren. Als je geen doelgroep hebt, kun je je product niet verkopen.”

Braunwald stort zich op families, Flims trekt ouderen en Zermatt rijken. In Frankrijk is er zelfs een vegetarische ski-club. Arosa ‘doet’ lifestyle: voor hip volk tussen de 25 en 55. Daar vallen families met kinderen onder, maar ook homo’s. Zoals een drag queen op de piste riep: „Wij hebben twee inkomens, en die geven we uit!”

Hotel Eden, waar vroeger gewalst werd tijdens de après-ski maar dat nu designkamers heeft, is het centrum van de homoweek. Andere hotels doen ook mee. Mousse-party, skipassen, wandelingen en sleetochten voor niet-skiërs, fondue bij kaarslicht, deejays – het is all-in. Het was lastig in het begin, zegt Leu (zelf hetero), al passen speciale homovakanties in de ‘roze marketing’ waaraan het nationale Zwitserse toerismebureau jaarlijks 180.000 euro besteedt. „Homo’s reizen veel. Ze zijn grillig en reserveren op het laatste moment. Maar ik zie ze nu terugkomen.”

Niet iedere homo herkent zichzelf in het marketingmateriaal: een foto van een kerel die alleen met een onderbroek aan en een das om in de sneeuw zit, één hand suggestief op zijn edele delen. Of die van een geile bloterik, plat op zijn buik in de sneeuw. Ook drag queens zijn niet naar ieders smaak. „Ongelooflijk dom dat ze altijd met die homoclichés komen”, schrijft Nicolas op een homo-website. „We zijn toch niet allemaal roze debielen?” Ook lesbiennes gaan voorlopig liever een blokje om.

www.arosa-gayskiweek.com

    • Caroline de Gruyter