Rekenen op een Smartboard

Op basisschool Het Startpunt in Den Haag gaf juf Jolanda woensdag groep 4 een rekenles met behulp van een Smartboard. Ouders mochten de les volgen via een webcam.

Wat is zo’n Smartboard toch leuk foto Merel Beilander schoolbord Beilander, Merel

„Een Smartboard is een elektronisch schoolbord”, legt Shivesh (7) uit. „Je kunt er met verschillende kleurtjes op schrijven met een speciale pen,” Shivesh vindt het mooi.

In Engeland staan in de meeste klassen Smartboards. Ook op een aantal Nederlandse scholen zijn gewone schoolborden en krijtjes nu vervangen door het computerschoolbord. Alles wat je erop schrijft kun je bewaren en later ook weer openklikken. Niet alleen de juf, maar ook kinderen kunnen er in groepjes aan werken. Vooraan in de klas. Zo ben je eventjes je eigen leerling én meester tegelijk.

Nadia (7) en Sihem (7) vonden de rekenles die gegeven werd door juf Jolanda „net zo gewoon als alle andere lessen.” Maar zo gewoon was de les niet. Tussen 11 uur en half twaalf werd de klas door Kennisnet aangesloten op een webcam. Ouders, die de technologie niet meer kunnen bijbenen, konden zo via de camera bekijken hoe een les met een Smartboard nu eigenlijk werkt.

„De webcam stond naast me. En een computer”, zegt Sihem. „Ik kon alle kinderen in de klas er op zien. Maar de vaders en moeders niet. Ik weet niet wie er meekeken.”

„Mijn vader keek niet vanaf huis naar de webcam”, zegt Shivesh. „Hij was naar school gekomen en keek vanuit een ander lokaal mee.” Shivesh’ vader weet veel van computers. „Hij heeft drie computers en twee laptops. Maar hij wist niet wat een Smartboard was. Nu weet hij het en wil het ook kopen.”

Het computerschoolbord blijft hangen in groep vier, maar de webcam is weer weggehaald. Het is niet de bedoeling dat ouders zomaar mee blijven kijken in de klas. Dan gaan ze maar naar een ouderavond.

    • Jitka Buschman