Regenwoudwieg

Voor de baby: vriendelijk bedoelde oerwoudgeluiden en dito diervormen. Klootwijk: Spelen 19.1.07
Voor de baby: vriendelijk bedoelde oerwoudgeluiden en dito diervormen. Klootwijk: Spelen 19.1.07

De vraag was waarom een schommelwieg zes versnellingen heeft. Het antwoord wachtte in Brussel. Heel pikant: Nederlanders gaan wel naar België als ze iets willen zien en willen weten, maar Belgen komen niet zo gauw naar Nederland, zegt Mattel. Daarom staat het kantoor van Mattel Benelux weliswaar in Amstelveen, maar de showroom in Brussel.

Eerst was er het bericht over een wereldprimeur op de aanstaande babybeurs in Amsterdam, de Negenmaandenbeurs. Daar zal hij onthuld worden, de ‘Fisher-Price Rainforest schommelwieg met zes snelheden, twaalf sluimerliedjes en kalmerende regenwoudgeluidjes’. „We zijn de enige op de markt met zo’n schommelwieg”, voegt Mattel eraan toe. Fisher-Price is een merk van speelgoedgigant Mattel die ook in Barbies doet.

Een bewegend prototype van de regenwoudwieg kan, totde beurs in Amsterdam,op afspraak in de Brusselse showroom bekeken worden. En beluisterd. Hij zingt slaapliedjes – Kinderen voor Kinderengezang – en tjilpt het regenwoud dat net zo klinkt als het overdekte regenwoudje van Burgers dierenpark in Arnhem. En alleen de dieren, de bomen lukt niet.

Boven de schommelwieg hangt een vliegende schotel met palmbladeren en drie woest gekleurde dieren. Een aap, een kikker en een papegaaiig mormel hangen het kind boven het hoofdje. De dieren en palmbladeren bewegen. De wieg zelf beweegt ook dus dat wordt overgeven, zou je denken. Maar nee, kindje wordt in slaap gejungled, weet Fisher-Price zeker.

De schommelwieg (180 euro) is pronkstuk van een hele regenwoudlijn van Fisher-Price. Voorheen had het merk alleen speelgoed voor kinderen die al wat konden, een voorwerp door een gat doen om te leren dat een rond voorwerp door een rond gat moet en een vierkant door een vierkant. Nieuwe doelgroep; het kind van nul. En modern ook meteen, er is iets voor het achterbankkind ontwikkeld. Een trillend wipstoeltje met een boog erboven met een plastic waterval en waaraan een aap en een papegaai hangen die het wurm ‘visueel stimuleren’ en uitdagen om ernaar te grijpen. Met trillend zitvlak. Volgens een ‘brandmanager’ van Mattel uit Amstelveen in Brussel bootst het trilwipstoeltje ‘een autoritje’ na. Jonge kinderen zet je gewoonlijk op de achterbank in de auto en rijdt met ze rond tot ze in slaap vallen. Het wiptrillertje neemt de taak over, een specialiteit van Fisher-Price; ouders (en auto’s) overbodig maken.

Er is een regenwoudmatje met opstaande randen waar een kind op kan liggen. Op de vloer. Om naar het plafond te kijken. De ontwerpers van Fischer-Price veronderstellen dat ook een baby een plafond vervelend vindt om naar te kijken. Ze maakten boven het matje op een boog een bol met gaatjes in verschillende vormen. In de bol die beweegt brandt een lamp. Zo projecteert de bol bewegende vormpjes op het plafond en verveelt baby zich geen moment meer tot het bedtijd wordt en baby in de schommelwieg mag.

Maar waarom zitten er zes versnellingen op? Dat heeft, volgens Mattel, van doen met het gewicht van het kind. Voor een heel zware baby moet de schommelwieg in de zes, anders komt er geen beweging in.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk