Oorlog in de top van Roemenië

President Traian Basescu en premier Calin Tariceanu van Roemenië kunnen al heel lang moeilijk door één deur, ook al leiden ze partijen die een regeringscoalitie vormen. Maar nu is de verstandhouding helemaal bedorven. Volgens waarnemers leidt de ruzie tot vervroegde verkiezingen, mogelijk in mei.

Basescu beschuldigde de premier onlangs van inmenging in de loop van het recht. In 2005, zei hij, had de premier hem een briefje gestuurd met het verzoek bij de justitie te interveniëren ten gunste van Tariceanu’s partijvriend Dinu Patriciu, een olietycoon die wordt verdacht van fraude, belastingontduiking en geldwitwassen. Omdat Tariceanu de beschuldiging ontkende en de media zich afvroegen of het briefje wel bestond, liet Basescu het woensdag in een dramatisch tv-optreden voor de camera zien. Hij zei dat hij na de ontvangst van de boodschap alle vertrouwen in Tariceanu had verloren en de zaak niet eerder in de openbaarheid te hebben gebracht om ‘s lands toetreding tot de EU niet te compliceren.

Tariceanu bleef ontkennen. Hij had de president slechts willen vragen toe te zien op een correct verloop van de gang van zaken. Hij beschuldigde Basescu van pogingen, de regering te ondermijnen.

De Roemeense media vielen gisteren over Tariceanu heen. „De giftige boodschap is openbaar geworden. Tariceanu heeft zich gecompromitteerd. Zijn aftreden dringt zich op”, zo oordeelde het blad Evenimentul Zilei. De krant România Libera kwam uit met de kop „Adieu” en de vaststelling dat Tariceanu „door de president is ontmaskerd”.