Ook Pereiro testte positief tijdens Tour

Wielrenner Oscar Pereiro is twee keer positief getest tijdens de Tour de France. De Spanjaard, als tweede geëindigd achter de op doping betrapte Floyd Landis, zegt over een doktersattest te beschikken.

Pereiro werd na de veertiende en zestiende etappe positief getest op het gebruik van salbutamol. De renner van Caisse d’Epargne zou een medisch attest hebben van de internationale wielrenunie UCI om dat middel tegen onder meer astma te mogen gebruiken. Het Franse anti-dopingbureau AFLD betwijfelt of Pereiro over dat attest beschikt omdat hij tot nog toe weigerde verdere informatie daarover te geven. Volgens de Franse krant Le Monde heeft het AFLD nu een deadline gesteld. Als Pereiro vóór 25 januari niets van zich laat horen, dan riskeert hij in Frankrijk een disciplinaire procedure. Op die manier loopt hij de kans uit de uitslag van de Tour te worden geschrapt én niet te kunnen deelnemen aan de editie van dit jaar.

Pereiro zelf houdt het op een misverstand. „Ik ben geen bedrieger. Er is een grote fout gemaakt. Ik heb het astmamiddel Ventoline gebruikt omdat de UCI mij hiervoor toestemming heeft gegeven. Ik mag dit middel gebruiken als ik het nodig heb”, reageerde Pereiro op de Spaanse radio. Eerder zei een woordvoerder dat de renner vergeten was op twee eerdere verzoeken van de AFLD te antwoorden. „Dat is onachtzaamheid geweest. Het derde verzoek bevatte het dreigement dat hij niet meer in Frankrijk zou mogen fietsen. Oscar heeft daarop alle gevraagde informatie opgestuurd. Die hebben ze voor het einde van de week.”

De positie van Pereiro is bijzonder omdat de kans bestaat dat hij alsnog tot winnaar van de Tour van 2006 wordt uitgeroepen. Dat gebeurt als Floyd Landis, na de zeventiende etappe positief getest, schuldig wordt bevonden en uit de uitslag wordt genomen. Mocht ook Pereiro schuldig worden bevonden, dan komt de als derde geëindigde Duitser Andreas Klöden in aanmerking voor de eindzege.

Volgens het Franse anti-dopingbureau zijn er naast Pereiro zes renners uit de Tour van 2006 die nadere informatie over hun medische attest moeten geven. Eerder gaf Pierre Bordry, hoofd van de Franse anti-dopingraad, aan dat zestig procent van de gecontroleerde renners in de Tour een medisch attest kon overleggen.