Onlastende feiten voor verdachte van brand

De rechter moet het rapport van de Onderzoeksraad voor veiligheid betrekken in de strafzaak tegen de 25-jarige Libiër, verdachte van de Schipholbrand. De conclusies van de onderzoeksraad zouden de onschuld van de verdachte kunnen aantonen. Wettelijk is vastgelegd dat belastende feiten uit het onderzoek van de onderzoeksraad niet gebruikt mogen worden in strafzaken. Voor ontlastende feiten zou dat anders liggen.

Dat zegt hoofddocent T. Kooijmans van de universiteit Tilburg vanochtend in het VPRO-radioprogramma Argos. Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de onderzoeksraad zegt dat „als blijkt dat het OM met andere onderzoeksresultaten komt dan wij” het onderzoek opnieuw gedaan moet worden „maar nu met de rechter erbij”.

De onderzoeksraad doet onafhankelijk onderzoek naar rampen. De raad onderzocht ook de toedracht van de brand in het detentiecentrum op Schiphol, waarbij op 26 oktober 2005 elf doden vielen. In september 2006 presenteerde de raad een kritisch rapport. De raad stelde dat er „geen of minder doden” waren gevallen als de verantwoordelijke ministeries hadden gezorgd voor brandveiligheid. Betrokken ministers Donner (Justitie, CDA) en Dekker (VROM, VVD) traden daarop af.

Het Openbaar Ministerie startte gelijktijdig een onderzoek, dat los stond van dat van de Onderzoeksraad. Het OM houdt de 25-jarige Libiër uit cel 11 verantwoordelijk voor de brand. Hij wordt verdacht van opzettelijke brandstichting. Volgens het radioprogramma Argos, dat inzage heeft gehad in het strafdossier „rammelt” het bewijs van het OM.