Onderzoek Van Gogh

Er komt een nieuw onderzoek naar de rol van de Nederlandse veiligheidsdiensten rond de moord op Theo van Gogh. Dat heeft demissionair minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) gisteren beloofd na scherpe kritiek van de Tweede Kamer op zijn eigen evaluatie.

„Er zit geen greintje zelfkritiek in”, zei Kamerlid Koenders (PvdA). Volgens Kamerlid Van Haersma Buma (CDA) was het vooral een brief „waarin de minister achteraf constateert dat er geen fouten zijn gemaakt”.

Remkes zal de onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten vragen het optreden van de veiligheidsdienst AIVD nog eens te onderzoeken. De commissie mag zelf bepalen wanneer het de evaluatie uitvoert. Het tijdstip ligt gevoelig omdat dit jaar het hoger beroep dient in het strafproces tegen de Hofstadgroep, waar Mohammed B., moordenaar van Van Gogh, ook deel van uit maakte.