OESO hekelt Britse rol in corruptiezaak

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) beraadt zich op „passende actie” tegen de Britse regering. De OESO zei gisteren „ernstige bedenkingen” te hebben over het plotselinge besluit van de Britten vorige maand om een onderzoek te staken naar corruptie bij grote vliegtuigorders van Saoedi-Arabië van de afgelopen twee decennia.

Als reden voor dit besluit noemde de regering van premier Tony Blair het feit dat de nationale veiligheid in het geding was. Critici stelden dat het besluit werd genomen om een grote Saoedische order voor 72 Eurofighter-gevechtsvliegtuigen veilig te stellen. Het Britse bedrijf BAE Systems neemt hiervan een groot deel voor zijn rekening. Met het project, dat goed is voor een omzet van zeker 6 miljard pond (ruim 9 miljard euro), zijn duizenden banen gemoeid.

Saoedische functionarissen hadden gedreigd de order te schrappen als het onderzoek van de Britse justitie, dat zich uitstrekte tot leden van de Saoedische koninklijke familie, werd voortgezet.

Een ook door Groot-Brittannië getekende OESO-conventie tegen omkoping verbiedt regeringen om justitiële onderzoeken naar corruptie ondergeschikt te maken aan commerciële of diplomatieke overwegingen. De OESO beschikt niet over harde middelen voor eventuele sancties. Via ‘naming and shaming’ kan de organisatie landen wel onder druk zetten om zich aan de afspraken te houden.

De leider van de Liberaal-Democratische oppositie, Sir Menzies Campbell, verwelkomde de kritiek. „Ik denk dat een andere regering dan die van de heer Blair zich in grote verlegenheid gebracht zou voelen door kritiek van deze aard.” Volgens hem heeft Blair geen poot meer om op te staan, wanneer hij straks andere landen verwijten maakt over corruptie.

Het argument van veiligheid, waarmee Blair het besluit probeerde te billijken, verloor deze week aan kracht. Anders dan Blair suggereerde, bleken de inlichtingendiensten niet gewaarschuwd te hebben dat Saoedi-Arabië de uitwisseling van gegevens over terrorisme zou kunnen opschorten als het onderzoek doorging.