Noord-Korea zeer positief over VS

De Noord-Koreaanse regering heeft vanochtend op ongewoon positieve toon verslag gedaan van een ontmoeting tussen haar onderhandelaar Kim Kye Gwan en de Amerikaanse gezant Christopher Hill, deze week in Berlijn. Volgens Pyongyang verliepen die gesprekken „in een positieve en oprechte sfeer” en werd „een zekere overeenstemming bereikt”.

Niet eerder is van Noord-Koreaanse zijde zo vriendelijk gesproken over de Amerikaanse inzet in het overleg de crisis over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma op te lossen. Maar inhoudelijk werd geen mededeling gedaan over voortgang. Ook werd niets gezegd over opheffing van Amerikaanse financiële sancties tegen Noord-Korea, zoals Pyongyang eist.

De Amerikaanse gezant Hill, die vanochtend in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul aankwam, repte niet over overeenstemming. Hij zei wel dat de afgelopen dagen in Berlijn „erg nuttige discussies” werden gevoerd.

De crisis over Noord-Korea’s nucleaire ambities werd afgelopen oktober op het spits gedreven door een atoomproef. In december werd het zogeheten zespartijenoverleg (de beide Korea’s, de VS, Rusland, Japan en voorzitter China) hervat, maar al snel weer opgeschort. De hoop is nu, na de Noord-Koreaanse verklaring van vanochtend, dat het overleg begin volgende maand vervolgd wordt.

Een mogelijke verklaring voor de Noord-Koreaanse opgewektheid is het feit dat Pyongyang in het tweegesprek tussen Kim en Hill de Amerikaanse bereidheid ziet om een directe dialoog aan te gaan. Noord-Korea heeft altijd gezegd dat het rechtstreeks met de VS wil praten over een alomvattend vredesakkoord, terwijl Washington steeds volhoudt dat alleen voortgang in het zespartijenoverleg mogelijk is. Hill herhaalde dat standpunt vanochtend.