Naïeve terreurstrijd

Van internet kom je in de hel. Dat weten we allang. Het is een broedplaats van alles waarvoor een godvrezende christen de ogen sluit. Geef mensen de vrijheid om te publiceren wat ze willen en 99 procent van de publicaties gaat over blote tieten.

Daarom heeft Tjibbe Joustra ook internet. Hij is onze Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Hij is een dapper man. Hij heeft internet voor ons afgespeurd. En zijn conclusie is schokkend. Het blijkt er niet alleen te wemelen van tieten, maar er circuleren ook filmpjes met instructies voor het maken van explosieven en bomgordels.

Meteen Nova gebeld. „Internet is een trainingskamp voor terroristen”, zei hij. Volgens zijn diepgaande analyse is het slechts een kwestie van tijd voordat er Nederlandstalige instructievideo’s verschijnen. De ontwikkeling karakteriseerde hij met het grote-mensenwoord „zorgwekkend”.

Iedereen in rep en roer natuurlijk. De kwestie is pikant omdat de Kamer na de moord op Van Gogh een motie heeft aangenomen om radicale sites uit de lucht te halen. Daar is volgens Joustra weinig van terechtgekomen.

Wat mij nog het meeste verbaast, is de verbazing. Natuurlijk bestaat dat soort filmpjes op internet, evenals er instructies te vinden zijn voor het snoeien van pioenrozen, het verkrachten van tapirs, astrale meditatie en duiveluitdrijving. De informatie bestaat, dus is zij beschikbaar.

Wat mij misschien nog meer verbaast is de naïviteit van de politiek en de terrorismebestrijders. Opsporen en uit de lucht halen. Alsof dat mogelijk zou zijn. Je hoeft niet zo heel veel van internet te weten om te beseffen dat informatie die je censureert binnen een paar minuten elders opduikt.

Wie terrorisme wil bestrijden, moet niet de fout maken om kennis te willen bestrijden. Informatie is per definitie onuitroeibaar. Je kunt een moordenaar niet tegenhouden door hem informatie te onthouden over het gebruik van wapens. Je kunt hem alleen tegenhouden door zijn motief weg te nemen. Terrorisme bestrijd je niet door radicale sites af te sluiten, maar door de oorzaak van terrorisme op te heffen.

Ilja Leonard Pfeijffer

Romancier en dichter.

    • Ilja Leonard Pfeijffer