Mosselen

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder, maar je kunt het zelf ook. Met behulp van Menno. Deze week laat hij zien hoe je mosselen maakt.

Mosselmaal foto Menno Steketee
Mosselmaal foto Menno Steketee Steketee, Menno

Mensen, maar ook honden en schapen, kunnen maar een paar minuten hun adem inhouden. Anders gaan ze dood. Net als vissen. Als je die op het droge legt, kunnen ze ook geen adem meer halen.

Walvissen kunnen wel een paar uur hun adem inhouden. Maar er zijn dieren die dat nog veel langer kunnen: oesters, mosselen en andere schelpen. Die kunnen wel langer dan een maand op het droge liggen en hun klep dicht houden. En als ze dan weer in het zeewater komen, dan gaan ze gewoon weer verder met waarmee ze bezig waren. Heel knap.

Maar mosselen zijn niet alleen heel knap, ze zijn ook heel lekker. Als je er maar goed op let dat ze heel vers zijn. Ze moeten zelfs zo vers zijn, dat ze nog leven als ze de pan in gaan.

Dat klinkt gemeen, maar wat ze in Japan met sommige vissen doen... daar roosteren ze de linkerhelft van een levende vis en die leggen ze dan met de verbrande kant op een bord. En dan moet je citroensap in zijn goede oog druppelen. En als dat oog nog knippert, is de vis vers genoeg. Dát is pas gemeen!

Je kunt kijken of mosselen nog leven door op hun schelp te tikken. Als ze de schelp dan schielijk dicht trekken kun je ze nog eten. Als ze niet bewegen, hoeft er nog niet iets aan de hand te zijn. Maar voor de zekerheid zou ik ze toch weggooien. Als ze ruiken naar oude vis en modder weet je trouwens zeker dat ze niet goed meer zijn.

Nodig voor een lekker mosselmaal:

Een kilo mosselen – in een pak of zak Groente: een half pond gesneden ui, selderij, worteltjes en prei, en een teentje gesneden knoflook kan ook geen kwaad Zout, peper

Leg op de bodem van een soeppan, die groot genoeg is voor alle mosselen, de helft van de soepgroente. Giet er zoveel water op dat de groente goed onder staan. Gooi een theelepel zout in het water en geef de pepermolen een paar draaien. Leg de helft van de mosselen op deze groente en leg daar vervolgens de overgebleven groente op. Doe daar de resterende mosselen op.

Steek het vuur onder de pan aan en breng het water met de groente aan de kook. Schud de pan een paar keer om, zodat alle mosselen goed open staan. Laat de pan driemaal kort koken. Haal dan de mosselen met een grote soeplepel uit de pan.

Eet ze maar op met een sneetje Turks brood en een saus van negen delen mayonaise en een deel mosterd. Om je adem bij in te houden, zo lekker – maar niet te lang, natuurlijk.

    • Menno Steketee