Modeweek voor vakmensen

Woensdag begint de Fashion Week in Amsterdam.

Wie zijn de jonge talenten?

Uit de collectie van het label Sebastic van ontwerper Sebastiaan Kramer. Foto Levi van Veluw
Uit de collectie van het label Sebastic van ontwerper Sebastiaan Kramer. Foto Levi van Veluw Veluw, Levi van

Op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam wemelt het vanaf woensdag weer van de modellen, stylisten, inkopers, fotografen, wannabe’s en pers. De halfjaarlijkse Amsterdam International Fashion Week, die startte in 2004 en bedoeld is voor mensen uit het vak, heeft zich inmiddels bewezen als een hot evenement. Het aantal catwalkshows groeide van drie tot meer dan veertig, er zijn nu ook tentoonstellingen en workshops, en modemomenten als de uitreiking van de Elle Style Award en de jaarlijkse mode-oeuvreprijs de Grand Seigneur worden ‘opgepot’ tot één van de halfjaarlijkse modeweken. Presentaties van nieuwe ontwerpers zorgen dat professionals blijven komen.

Amsterdam valt op tussen de talloze modeweken, die nu zelfs in Mozambique worden gehouden. „Daar werken we ook hard voor”, zegt organisator James Veenhoff. Hij noemt Amsterdam een „grappige combinatie van kunst en zaken, met de stad als inspiratie”.

Er gaan geruchten dat het voortbestaan van de Fashion Week onzeker is, nu bekend geworden is dat de grootste geldschieter, de gemeente Amsterdam, zich in 2008 terug zal trekken, James Veenhoff wuift die geruchten weg. „Eenderde van ons geld komt van de gemeente. Met subsidie bestaat er altijd een kans dat het weer stopt.”

Na 2008 zal het modespektakel op eigen kracht verder moeten.

Mode in het wild zien? Door Amsterdam slingert vanaf morgen de winkel- en expositieroute Laundry Days. Het complete programma vind je op www.laundrydays.com.

    • Georgette Koning