Meer dan 30 doden in rest van Europa

De storm die gisteren over Europa trok heeft buiten Nederland meer dan dertig levens geëist. De meeste doden, tien, vielen in Groot-Brittannië (ten minste dertien) in Duitsland (waarschijnlijk elf) en In Polen zijn zeker zes mensen omgekomen, in Tsjechië drie, in België twee en in Frankrijk één. Tegen de middag liepen de dodentallen in verschillende landen nog steeds op.

Onder de slachtoffers waren ook enkele kinderen die werden getroffen door omwaaiende muren en losgeraakte deuren. Maar de meeste doden vielen in het verkeer dat in heel Europa ernstig werd ontwricht.

In Duitsland werd in de namiddag voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog al het treinverkeer stilgelegd. Voor de kust bij Cornwall werden de 26 bemanningsleden van een containerschip met gevaarlijke stoffen van boord gehaald. Vanmorgen bleek dat het schip niet is gezonken. Het zal naar Le Havre worden gesleept. In Tsjechië kwamen een miljoen mensen zonder stroom te zitten en door het slechte weer is levering van Russisch gas aan Europa via Oekraïne stilgelegd.

Duitse meteorologen spraken van de zwaarste storm van de afgelopen twintig jaar. Er werden windsnelheden tot bijna 200 kilometer per uur gemeten. Het meteorologisch instituut van de Vrije Universiteit in Berlijn heeft de storm Kyrill gedoopt.

In Duitsland is het sinds 1954 de gewoonte hoge- en lagedrukgebieden een eigen naam te geven. Vroeger werden de lagedrukgebieden naar vrouwen vernoemd, de hoge- naar mannen. De toekenning van de namen geschiedde alfabetisch. Sinds 1999, na protest van vrouwen, werd de regeling aangepast: in oneven jaren werden de vrouwennamen voortaan gekoppeld aan de hoge druk en de mannen aan de lage. Tegenwoordig wordt de naamgeving van de jaarlijks ongeveer 150 lage- en 60 hogedrukgebieden ook verkocht. Lagedrukgebieden kosten 199 euro, hogedrukgebieden (die meestal wat langer duren) kosten 299 euro.