Koud/warm

Uit ‘De Kronieken van Narnia’
Uit ‘De Kronieken van Narnia’

Het komt vaak voor dat winterfilms in de zomer worden opgenomen en andersom. Dus als acteur moet je soms, terwijl het maar 13 graden is en miezert van de regen, in je bikini of zwembroek naar het strand. Tip: niet stoer gaan doen en pas op het allerlaatste moment, als licht, geluid en camera helemaal klaar zijn, je warme winterjas uit. Wie door en door koud is, kan niet meer praten, niet meer nadenken en al helemaal niet meer lachen. Bovendien krijg je een blauwe lip en kippenvel en dat ziet er later in de film heel raar uit.

Bij de kleding afdeling hebben ze allerlei handige spullen om je door koude dagen heen te helpen. Minikruikjes om je handen aan te warmen en magische zakjes die heet worden als je erop drukt. Je stopt ze in de neus van je schoen, zodat je tenen warm blijven. En van die ouderwetse, lange onderbroeken, die je misschien ook wel ’ns onder je kleren aanhebt als je gaat schaatsen. Met een bikini wordt dat natuurlijk wel een beetje lastig.

Het omgekeerde gebeurt ook: spelen dat je aan het kerstdiner zit, terwijl het 35 graden is en iedereen bijna flauwvalt van de hitte. Tip: trek alles uit wat niet in beeld is. Je benen ziet toch niemand, want die hangen onder het tafelkleed. Broek en schoenen kunnen dus uit. En rustig blijven; van zuchten en steunen dat het zo erg is, krijg je het alleen maar nog warmer.

Een heel ander probleem bij het omdraaien van de seizoenen, is dat de natuur er in de zomer anders uitziet dan in de winter. Gelukkig hebben ze bij de film voor bijna alles een oplossing. Ze hangen gewoon een paar bomen vol frisgroene nep blaadjes. Of laten midden in de zomer een berg sneeuw aanrukken. Volgende week meer over dit soort special effects.

Voor vragen en/of adressen van castingbureaus: mail naar kinderpagina@nrc.nl

    • Roos Ouwehand