in de marge

De zeer zuinige ledjes zijn nu ook in de ‘gloeilamp’ te vinden.
De zeer zuinige ledjes zijn nu ook in de ‘gloeilamp’ te vinden.

De eerste conventionele lichtpeer met zuinige ledjes – de Pharox – is er, zij het vooralsnog alleen voor klanten van energiebedrijf Oxxio.

Ledjes kennen we al jaren, vooral als rode lichtstipjes op elektrische apparaten. Ledjes zijn eigenlijk kleine plastic kapjes met daarin een halfgeleider onder stroom, waarop elektronen heen en weer springen. Bij dat springen komt energie vrij in de vorm van lichtgolfjes, rood voor korte en blauw voor lange sprongetjes. Ledjes zijn grofweg tienmaal zo zuinig als gloeilampen en tweemaal zo zuinig als spaarlampen.

Ledjes zijn bovendien klein, stevig en hebben een enorme levensduur. Het bleek alleen moeilijk de ledjes zo te mixen dat het licht tezamen wit werd. In de vorm van fiets- en zaklampjes is de witte led al langer verkrijgbaar, maar die verspreiden voor gebruik in de huiskamer een te kil licht. Lemnis Lighting werkte de laatste jaren aan een warm ledlicht in een conventioneel peertje, met de Pharox als uitkomst.

De Pharox is zuinig en duurzaam. Het peertje kan overal in waar gloeilampen ingaan, wat van spaarlampen niet altijd gezegd kan worden. De lamp is sterk genoeg om een val te overleven. Hij gaat vijftig keer zolang mee als een gewone en verbruikt nog geen tiende (3,4 watt) van de stroom van een vergelijkbare 40 watt-gloeilamp.

In de praktijktest bevalt de Pharox heel aardig. Hij geeft iets minder licht dan de gloeilamp, maar meer dan de vergelijkbare spaarlamp. En waar de spaarlamp alles flets maakt, accentueert Pharox contrasten juist. Daarbij tendeert de lamp wat naar het rode, daar is het streven naar warmte iets te veel doorgeslagen. Nadeel is de prijs, zo’n 30 euro, al heb je dat in twee gemiddelde jaren stroomverbruik terugverdiend. Volgens een woordvoerder komt Oxxio dit voorjaar met een set van 4 lampen op de markt voor 140 euro. Oxxio-klanten betalen daar 119 euro voor.

Anthon Keuchenius

    • Anthon Keuchenius