Hockeysters naar finale na 1-0 zege

Twaalf punten uit vier wedstrijden, met een doelsaldo van 10-1. Dat is de fraaie tussenbalans van de Nederlandse hockeysters bij de Champions Trophy in Quilmes. De ploeg van bondscoach Marc Lammers won gisteren ook de vierde groepswedstrijd. Tegen Australië werd het 1-0. Daarmee verzekerde de wereldkampioen zich vroegtijdig van een finaleplaats.

„Ja, dat hebben we goed gedaan”, zei Lammers. „Het was echter niet zo’n leuke wedstrijd tegen Australië. We kregen weinig ruimte om aan te vallen, omdat zij met elf speelsters verdedigden. Maar goed, dat ga je krijgen als je alles wint. Dan gaan tegenstanders toch met een andere instelling het veld in. Daar kunnen we alleen maar van leren.”

Nederland speelt morgen in de laatste groepswedstrijd nog tegen titelverdediger Duitsland, dat gisteren met 2-1 Spanje versloeg. Vandaag is opnieuw een rustdag bij de Champions Trophy. De tegenstander van Nederland zondag in de finale is nog niet bekend.

„We zitten midden in een groeiproces”, legde Lammers uit. „Van elke wedstrijd moeten we beter worden. Daarom gaan we ook tegen Duitsland er vol in. Als je zo'n wedstrijd laat lopen, is de kans op blessures juist groter en raak je misschien het winnende ritme kwijt.”

Nederland speelde tegen Australië zonder Kim Lammers, met vier treffers topscorer van Nederland in Quilmes. De spits van Laren had last van een oude voetblessure. Uit voorzorg bleef ze aan de kant. Maartje Goderie verving haar in het basisteam. „Kim krijgt ook tegen Duitsland rust. Hopelijk kan ze dan in de finale weer meedoen”, zei Lammers.

Nederland was voor de rust de betere ploeg en dwong via Fatima Moreira de Melo de eerste kansen af. Het was nieuwkomer Eva de Goede (17) die halverwege de eerste helft de score opende, na goed voorbereidend werk van Moreira de Melo en Janneke Schopman. „Een schitterend doelpunt, prachtig uitgespeeld”, aldus Lammers.

Ook na de pauze had Nederland het beste van het spel. Australië kreeg evenwel ook mogelijkheden om te scoren.

Nederland maakte het zichzelf onnodig moeilijk door drie strafcorners onbenut te laten. (ANP)