Feminisme

Jolande Withuis beschrijft in haar artikel `En nu op weg naar de derde golf!` het de ideologie van de `gescheiden sferen` en het `burgerlijk ideaal van een vrouw die door in ledigheid thuis te zitten, het bewijs vormt van haar vrouwelijkheid`. De eerste feministische golf verzette zich hiertegen.

Ik wil hier graag iets aan toevoegen. Het merendeel van de Nederlandse vrouwen zal deze ideologie niet gekend hebben noch ernaar geleefd hebben in het agrarische Nederland van vorige eeuwen. Ik citeer mijn vaders beschrijving van het leven van zijn moeder en andere boerenvrouwen in de Achterhoek: ”Mannen en vrouwen werkten even hard, maar hadden ieder hun eigen taken. Naast de zorg voor kleine kinderen bakten de vrouwen zelf brood in het bakhuisje bij hun huis, kookten, wasten op het wasbord in opgevangen regenwater en bleekten het linnen op de bleek(weide). Zij naaiden, breiden en stopten en vonden soms nog tijd om te borduren. Verzorging van het pluimvee, de groententuin en de jaarlijkse slacht bezorgden vrouwen ook veel werk. De vrouw zaaide en pootte wat nodig was voor het gezin en nog `un paar ri-jkes veur de markt`. In de boomgaard waren appelen, peren, pruimen en kersen de meest geteelde fruitsoorten. Dagenlang zaten de vrouwen appelen en peren te schillen, pruimen te ontpitten en bonen te doppen.” Kortom, de vrouw op het platteland leidde een arbeidszaam leven, dat zal niet alleen in de Achterhoek zo geweest zijn. De taken waren dus wel gescheiden(ook ingegeven door het feit dat de vrouw nu eenmaal aan huis gebonden was door de zorg voor kleine kinderen in een pilloos tijdperk), maar dat de vrouw haar tijd doorbracht in ledigheid of niet gewaardeerd zou worden voor haar arbeid: nee!

    • Maaike Kamps