De science-fictionluchtpostpoes van Strøm

Vliegbril op, riemen vast! We gaan mee met Loes de luchtpostpoes. We vliegen over koffieplantages, bossen, rivieren en hooggebergten met eeuwige sneeuw. En we zien niet alleen de duizelingwekkende diepte, we voelen die ook. Onze maag maakt een sprong als Loes tijdens noodweer, hoog in de lucht, het ijs van de vleugels probeert te schrapen, en we zoeken steun bij de leuning van de bank als ze uiteindelijk neerstort.

Loes de luchtpostpoes is een verpletterend prentenboek over een stoere piloot. Illustrator Kelly Strøm is niet afkomstig uit de ordentelijke kinderboekenwereld. Hij ontwierp bijvoorbeeld de cd-hoes voor de Britse gitaarpopband Kaiser Chiefs en tekende een Star Wars-strip. Zijn fascinatie voor sciencefiction is goed zichtbaar in Loes, de luchtpostpoes. De fantasiestad waar de Luchtpostdienst haar hoofdkantoor heeft, doet denken aan de stad uit de film Metropolis (1926) van Fritz Lang: expressionistische gebouwen met veel staalconstructies en ontelbaar veel kleine raampjes waarachter licht vandaan komt. Het hoofdkantoor heeft een ingenieus zwevende landingsbaan en een aanlegpunt voor Zeppelins, door de lucht vliegt een dubbeldekkerbus.

`Geen griep, geen hoest, geen wind, geen regen, / niets houdt een luchtpostpiloot tegen!` Dus gaat Loes - met een lege maag nog - op weg om post en pakjes af te leveren bij het weerstation van de Knokkelberg. Ondanks het zware weer dat op komst is.

Strøms prentenboek oogt als een klassieker. Hij gebruikte donkere, gloedvolle kleuren en modelleerde de piloten naar ouderwetse speelgoedbeesten. De kale tekst laat zich uitstekend bij herhaling voorlezen, terwijl in de tekeningen eindeloos veel te ontdekken is: zoals bijvoorbeeld de schaduw op de rotswand die de komst van een monster op de volgende bladzijde aankondigt.

Natuurlijk keert Loes heelhuids terug van haar missie, maar tijd voor een stevige maaltijd en een volle nacht slapen heeft ze niet. Ze moet al weer op pad. `Van noord- en zuidpool tot de tropen. / De luchtpostpiloot houdt zijn ogen open.`

Kellie Strøm, Loes de Luchtpostpoes, uit De Gouden Prentenboeken-serie van Rubinstein, vertaling: Nienke Denekamp, 13,95