boekberichten

Henny Vrienten knoopt dichters-eindjes aan elkaar

Muzikant Henny Vrienten, bekend als zanger en bassist van ‘Doe Maar’, heeft een poëzierubriek in het nieuwe opinietijdschrift Opinio, dat vandaag voor het eerst verschijnt.

De rubriek heet ‘Zwaan kleef aan’ en bestaat wekelijks uit twee door Vrienten geselecteerde gedichten waartussen een verband is. Deze week opent de rubriek met ‘Een foto van 11 september’ van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska, geschreven naar aanleiding van een foto van mensen die van het brandende World Trade Center afspringen. Dat gedicht wordt gevolgd door ‘Schilderij, Duits, 19e eeuw’ van Jan Eijkelboom, over twee geliefden die zich van een rots afwerpen. Het is de bedoeling dat het laatste gedicht in de rubriek aansluit bij het eerste gedicht van de volgende week. „Een gedichtenestafette”, legt Vrienten uit. Wat poëzieconsumptie betreft, noemt de muzikant zichzelf een „omnivoor”, maar er is één periode waar hij het meeste van houdt: Angelsaksische poëzie tussen 1890 en 1940. De rubriek zal verder bestaan uit niet meer dan wat begeleidende regels van Vrienten. Uitgebreid over poëzie schrijven is namelijk niet zijn stiel: „Als poëzie bezongen moet worden, haak ik snel af. Ik wil met deze rubriek alleen al dat fantastische aanreiken dat er is.” Opinio verschijnt vanaf vandaag wekelijks op tabloidformaat. Er staan foto’s noch advertenties in het tijdschrift, dat gedrukt wordt op roze krantenpapier. De eerste Opinio, onder leiding van de conservatieve voormalige Trouw-coryfee Jaffe Vink, kan bogen op een paar grote namen: Ayaan Hirsi Ali schrijft vanuit Washington een commentaar op de Nederlandse kabinetsformatie en de Engelse schrijver en psychiater Theodore Dalrymple wijdt een artikel aan het geestelijke klimaat in Frankrijk.

Vlaanderen heeft eigen poëzieprijs

De Herman De Coninckprijs, een nieuwe Vlaamse poëzieprijs, moet net zo’n publiekslieveling worden als zijn naamgever. Dankzij een mediaoffensief van initiator boek.be, zal het weinig Vlamingen zijn ontgaan dat de nieuwe prijs het levenslicht heeft gezien. Er was in Vlaanderen behoefte aan een eigen poëzieprijs, zegt directeur van boek.be Geert Joris: „Wat hier gebeurt, verdrinkt vaak in het grote geheel van het Nederlandse taalgebied.” Het begrip ‘Vlaming’ wordt breed opgevat: een dichter die een speciale band heeft met Vlaanderen komt ook voor de prijs in aanmerking. Zodoende heeft Joke van Leeuwen, woonachtig in Antwerpen, een plek op de shortlist gekregen. De genomineerden zijn Bernard Dewulf (Blauwziek), Charles Ducal (In inkt gewassen), Peter Ghyssaert (Kleine lichamen), Stefan Hertmans (Kaneelvingers), Peter Holvoet-Hanssen (Spinalonga), Roland Jooris (Als het dichtklapt), Els Moors (Er hangt een hoge lucht boven ons), Erwin Mortier (Uit één vinger valt men niet), Leonard Nolens (Een dichter in Antwerpen) en Joke Van Leeuwen (Wuif de mussen uit).

Amerikaanse koeien zijn het mooist

Boven is het stil, de debuutroman van Gerbrand Bakker, is door Nederlandse boekverkopers verkozen tot ‘Het Mooiste Boekomslag 2006’. De vormgeving van het omslag is van de Amsterdamse ontwerpster Marry van Baar. Zij combineerde binnen de uitgesproken huisstijl van uitgeverij Cossee auteursnaam en titel met een sprekende stockfoto. Ironisch genoeg bleek de foto op het omslag niet het alom geprezen typische Hollandse landschap te zijn, maar een Amerikaans. Dat is niet alleen te zien aan het landschap zelf, maar vooral aan de koeien.

Reinier Kist

    • Reinier Kist