Beierse premier Stoiber stapt in september op

Edmund Stoiber, premier van de Duitse deelstaat Beieren en voorzitter van de christelijk-sociale CSU, legt in september beide functies neer. Een opvolger is er nog niet. De huidige Beierse minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Günther Beckstein en de huidige minister van Landbouw in de ‘grote coalitie’ in Berlijn, Horst Seehofer, lijken de grootste kanshebbers.

Het onverwacht snel aangekondigde vertrek van Stoiber is de uitkomst van de al weken smeulende machtstrijd om het leiderschap van de Beierse partij, tevens zusterpartij van de Christen-Democratische Unie (CDU) van bondskanselier Angela Merkel. In haar federale coalitie bezet de CSU twee ministersposten.

Dinsdagnacht leek de 65-jarige Stoiber de machtstrijd nog in zijn voordeel te hebben beslecht. Toen sprak de CSU-top na twee dagen vergaderen het vertrouwen in hun voorzitter en premier uit en besloot zij verder dat een partijcongres in september moest beslissen wie in 2008 als lijsttrekker de regionale verkiezingen in zou gaan: Stoiber of een andere, nog onbekende, kandidaat.

Maar daarna keerde de rust in de partij niet terug. Stoiber, sinds 1993 premier en sinds 1999 ook voorzitter van de in Beieren oppermachtige CSU, bleef het verwijt krijgen dat hij van geen wijken wilde weten. En opiniepeilingen duidden al enige tijd op afnemende steun. Tweederde van de Beieren is van mening dat de florerende deelstaat na drie termijnen toe is aan een andere premier.

Stoiber kwam kort voor de jaarwisseling onder vuur te liggen toen districtsbestuurder Gabriele Pauli hem verweet haar te laten „bespioneren”. Ze had eerder openlijk kritiek geuit op haar partijvoorzitter en hem geadviseerd in 2008, aan het eind van deze regeerperiode, met pensioen te gaan.

Na aanvankelijke ontkenningen over het ‘spioneren’ trad het hoofd van de staf van Stoiber af. De affaire stortte de partij in een crisis, maar de premier en partijvoorzitter leek die vorige week te hebben bezweerd met de verklaring van de CSU-top „eensgezind” de verkiezingen in te gaan.

Het was vervolgens Stoiber zelf die afgelopen weekeinde opnieuw opzien baarde, nu met de mededeling dat hij een vierde termijn ambieerde en wenste vol te maken. Dat werd menig partijgenoot te gortig. Andermaal volgde crisisberaad. Dat leverde dinsdagnacht een compromis op dat anderhalve dag standhield.