Beeldenrovers aangehouden

De politie Gooi- en Vechtstreek heeft gisteren twee mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van bronzen beelden uit de tuin van het Singer Museum in Laren.

De politie hield de twee mannen, 40 en 44 jaar oud, aan in hun woonplaats Muiderberg. De gestolen beelden zijn bij de aanhoudingen niet aangetroffen.

In de nacht van dinsdag op woensdag werden zeven bronzen beelden uit de tuin van het Larense museum gestolen. Onder de beelden bevindt zich een afgietsel van De Denker van Auguste Rodin, „de belangrijkste Rodin in Nederland”, aldus een woordvoerder van het museum. De waarde van het beeld zou moeilijk te bepalen zijn, maar de schade zou in de „vele tonnen” lopen. De beeldenroof was niet de eerste; eerder werden bronzen beelden uit het gebied rond de Loosdrechtse Plassen en Brabant ontvreemd.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het de dieven om het koper en het brons en niet om de beelden als kunstobject. De dieven hebben de beelden met grof geweld van hun sokkel getrokken. Ze kwamen vermoedelijk in de tuin van het Singer Museum door met een auto het hek omver te rijden.

Directeur Reinier Sinaasappel van het museum was vanochtend volgens eigen zeggen „de wanhoop nabij”. Sinaasappel: „Ik ben er niet gerust op dat de beelden worden teruggevonden. En ik vermoed dat er meer daders zijn, want de beelden zijn te zwaar voor twee mannen. Die andere daders zijn er nu met de buit vandoor.”