Australië tennist tot de zon weer opkomt

De Spanjaard Rafael Nadal staat in de derde ronde van de Australian Open.

Zijn duel duurde tot half twee ’s nachts, en dat is in Melbourne geen record.

Ook tijdens de avondsessie zweet Rafael Nadal behoorlijk in zijn duel met Philipp Kohlschreiber. Foto Reuters Spain's Rafael Nadal plays a shot during his match against Germany's Philipp Kohlschreiber at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 18, 2007. REUTERS/David Gray (AUSTRALIA) zweten
Ook tijdens de avondsessie zweet Rafael Nadal behoorlijk in zijn duel met Philipp Kohlschreiber. Foto Reuters Spain's Rafael Nadal plays a shot during his match against Germany's Philipp Kohlschreiber at the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 18, 2007. REUTERS/David Gray (AUSTRALIA) zweten REUTERS

Overdag loopt de temperatuur in Melbourne Park vaak op tot 40 graden Celsius, waardoor het avondprogramma op het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen wordt volgestouwd met uitgestelde dagpartijen. Dat zorgt voor files op de hardcourtbanen tijdens de avondsessies, en partijen die duren tot ver na middernacht.

De Italiaan Andreas Seppi plaatste zich ten nadele van de Amerikaan Bobby Reynolds voor de tweede ronde in een uitgesteld eersterondeduel, om 34 minuten over drie uur woensdagnacht. Bijna niemand op de tribunes was getuige van dit nieuw nachtrecord in het professionele tennis.

De zege van Rafael Nadal in de tweede ronde werd wel opgemerkt, hoewel ook hij tot even over half twee op de baan stond tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber. Hij had ruim drieënhalf uur nodig om zich te ontdoen van de taaie Duitser: 7-5, 6-3,4-6 en 6-2.

Ook thuisspeler Lleyton Hewitt gaat door naar de derde ronde, al had hij het knap lastig tegen zijn landgenoot Frank Dancevic, die debuteert in Melbourne. Ondanks een zwakke opslag en twaalf dubbele fouten won Hewitt in 6-4, 6-4, 3-6 en 6-4. De Amerikaan James Blake kende minder problemen met de in Oekraïne geboren Amerikaan Alex Kuznetsov,6-4, 6-1 en 6-2. Blake, als vijfde geplaatst, laat het hele toernooi zijn baard staan en hoopt tegen eind volgende week met een volle baard de halve finale te bereiken. In de volgende ronde komt hij zijn landgenoot Robby Ginepri tegen.

Het vrouwentoernooi op de Australian Open kent tot dusver weinig verrassingen. Titelkandidaten Maria Sjarapova, Martina Hingis en Kim Clijsters haalden gisteren in Melbourne moeiteloos de derde ronde.

De als eerste geplaatste Russin Sjarapova had geen enkele moeite met haar landgenote Anastassia Rodionova en won met 6-0 en 6-3. Sjarapova sloeg zes aces en twintig winners en daar was Rodionova, die in de tweede set last kreeg van haar bovenbeen, niet tegen opgewassen.

Clijsters, vierde op de ranking, rekende eenvoudig af met de Japanse Akiko Morigami: 6-3 en 6-0. Dat de Vlaamse in vorm is, bewees ze dit jaar al met de titels in Hongkong en Sydney. „Ik voel me goed en ben gelukkig. Ik denk dat ik daarom zo lekker speel”, zei de 23-jarige tennisster, die aan haar laatste jaar bezig is en zich dan met haar partner gaat wijden aan een gezinsleven.

Hingis maakte vorig jaar in Melbourne haar rentree na drie jaar afwezigheid. Toen was elke overwinning een verrassing, nu rekent ze op het bereiken van in ieder geval de kwartfinales. „Dat verwacht ik van mezelf”, zei Hingis, die de Australian Open drie keer won. Gisteren had de Zwitserse weinig moeite met de Russische Alla Koedriavtseva: 6-2 en 6-2.

Het enkelspel bij de mannen is nu zonder Nederlands tintje. De in Sliedrecht geboren Australiër Robert Smeets ging eruit in de tweede ronde tegen de als dertiende geplaatste Tsjech Tomas Berdych: 6-3, 6-2 en 6-4. Nikolai Davidenko, David Nalbandian, Fernando Gonzalez, Tommy Haas en Andy Murray plaatsten zich ook voor de derde ronde.

Nederland is nog wel vertegenwoordigd in het dubbelspel. Michaëlla Krajicek en haar Hongaarse partner Agnes Szavay wonnen in de eerste ronde van de Italiaans/Duitse combinatie Romina Oprandi/Julia Schruff in twee sets: 6-3 en 6-1. Vorig jaar bereikten Krajicek en Szavay in Melbourne de derde ronde. Rogier Wassen en de Zuid-Afrikaan Jeff Coezee versloegen in de eerste ronde het Kroatische koppel Ivo Karlovic/Lovro Zovko met 7-5, 6-7 en 6-2.

Volg het toernooi op www.australianopen.com