Apotheek voor medische cannabis

Gevel van de eerste officiële cannabisapotheek, in Groningen. De zaak ging vandaag open. Foto Sake Elzinga Nederland - Groningen -18-01-2007 De eerste cannabis apotheek van Nederland, van de stichting medicinale cannabis Nederland wordt morgen (19 januari 2007)officieel geopend. Foto: Sake Elzinga drugs gezondheidszorg Elzinga, Sake

In Groningen is vandaag de eerste officiële cannabisapotheek van Nederland geopend. Op recept kan er legaal mediwiet worden gekocht, tegen een lagere prijs dan bij gewone apotheken. 0,8 gram cannabis kost er maximaal vijf euro, tegen negen euro in een reguliere apotheek.

De cannabisapotheek is een initiatief van het voormalige Groningse raadslid Fleur Woudstra (Fleurig Groningen) en de patiëntenvereniging van Stichting Medicinale Cannabis Nederland. De mediwiet wordt gekweekt door Bedrocan in Groningen en wordt gedistribueerd door het Bureau Medicinale Cannabis van het ministerie van VWS.

Woudstra ijverde ruim twee jaar voor verstrekking van betaalbare legale cannabis op recept. In ons land gebruiken naar schatting 15.000 aids-, kanker- en MS-patiënten en andere chronische zieken cannabis als medicijn voor vooral pijnbestrijding. Sinds 2003 is het op recept verkrijgbaar.

Het merendeel van zorgverzekeraars vergoedt de mediwiet echter niet, waardoor veel patiënten de goedkopere cannabis in de coffeeshop kochten. „Maar die bevat vaak pesticiden, bestrijdingsmiddelen en ook metaaldeeltjes en zand”, aldus Woudstra. De mediwiet in de Groningse apotheek is ook goedkoper dan die in de coffeeshop, stelt ze, doordat die in grootverpakking wordt aangeleverd. De apotheek staat onder toezicht van de Inspectie voor de Volksgezondheid en verkoopt alleen cannabis. Er wordt op recept geleverd in heel Nederland.