Amsterdam krijgt nieuwe cultuurcentra

Amsterdam krijgt bij het Arena-stadion de komende jaren met het Getz Entertainment Center en een Music Dome twee grote uitgaanscentra met zalen voor pop, muziektheater en klassieke muziek.

Dat voorstel heeft B&W van Amsterdam gisteren aan de raad gepresenteerd. Amsterdam-Zuidoost, dat tot nu toe heel weinig cultuurgebouwen bezit, krijgt een veelheid aan voorzieningen van groot tot klein, die deels een internationale uitstraling moeten krijgen. De bouw moet volgend jaar beginnen. Impresario Mojo en de popzaal Paradiso zijn betrokken bij de programmering.

De Music Dome kan maximaal 15.000 bezoekers herbergen. Dat betekent concurrentie voor de Ahoy’ in Rotterdam. De Amsterdam Arena heeft een capaciteit van 50.000 bezoekers, de Heineken Music Hall van 5000.

Het Getz Entertainment Center bestaat uit meerde gebouwen met onder meer een Music Centre, waarvan de grote zaal geschikt is voor 1500 zitplaatsen of 2500 staanplaatsen. Verder komen er horeca, een bowlingbaan, een discotheek, een hotel, appartementen en wellicht een casino.

Voor het orkest Holland Symfonia wordt het Music Centre de tweede vaste zaal, waar per jaar twintig concerten worden gegeven. Ook kunnen er educatieve projecten plaatsvinden en met Theater Cosmic een multiculturele of crossover-programmering worden gerealiseerd.

De Music Dome wordt gebouwd naast de woonmall Villa Arena. Het Getz Entertainment Center komt op de plaats van het huidige Pepsi Stage. Die zaal, het voormalige Grace Theater, wordt verplaatst naar het Utrechtse Leidsche Rijn als tijdelijke vervanging van muziekcentrum Vredenburg, dat wordt verbouwd.

Over de locatie van deze nieuwe voorzieningen is in Amsterdam jaren strijd gevoerd. Ook het stadsdeel Noord wilde een Music Dome voor sport- en popevenementen aan het eind van de Noord-Zuidlijn waaraan nu wordt gebouwd.