Absurde ontsporingen in Wijk aan Zee

Shirov- Van Wely Corus toernooi 2007
Shirov- Van Wely Corus toernooi 2007 NRC Handelsblad

Een van de charmes van het Corus schaaktoernooi was altijd dat het in Wijk aan Zee zo fijn kon waaien. Dat heeft ook nadelen: in het verleden is eens het dak van de toernooizaal weggewaaid. Gisteren gebeurde dat niet, maar de grote tent op de Dorpsweide, waarin commentaar wordt gegeven op de partijen, is natuurlijk kwetsbaar. Het commentaar werd gisteren afgelast, om veiligheidsredenen en ook omdat tegen het geklapper van de tentdoeken toch niet in te praten viel.

Ook in minder letterlijke zin zat er gisteren iets vreemds in de lucht. Er werden drie partijen beslist en dat waren drie absurde ontsporingen.

Koploper Teimoer Radjabov had een engeltje op zijn schouder en het leek achteraf alsof hij dat aan het begin van de partij al wist. Onbekommerd offerde hij in zijn geliefde Konings-Indisch tegen David Navara al heel snel een pion. Ook heel snel werd duidelijk dat hij er niets voor terug kreeg. Erger nog, Navara had de pion en ook het positievoordeel.

De weelde was hem te veel. Eerst ging hij in op een vreemd avontuur waarin hij nog een paar pionnen won, maar een stuk kwijtraakte, en kort daarna liet hij zich door een kleine combinatie zijn hele handel afnemen.

Zo bleef Radjabov alleen bovenaan, op een punt afstand gevolgd door Topalov en Anand. Anand had een makkelijke dag doordat Peter Svidler al op de achttiende zet, toen de echte strijd net begonnen was, een simpele tactische wending toeliet die Anand twee pionnen opleverde.

Loek van Wely behaalde zijn eerste overwinning. Hij was er de vorige rondes al een paar keer dichtbij geweest en de Nederlandse schaakgemeente was natuurlijk blij dat het nu tegen Alexei Shirov echt lukte, maar aan de andere kant is het bijna hartverscheurend om te zien hoe Shirov er aan toe is.

Hij had weer een bizar tijdverbruik in de opening, ruim meer dan een uur voor zetten die algemeen bekend waren. En als hij dan nog met iets nieuws en sterks was gekomen, dan had al dat nadenken nog zin gehad, maar zo was het niet. Shirovs eerste nieuwe zet was al zeer dubieus. Daarna offerde hij een stuk, zoals hij in zijn grote tijden ook zo vaak had gedaan. Zou het oude vuur weer in hem zijn gaan branden? Nee, deze keer was het machteloze pseudo-agressie waar niets van terecht kwam.

Shirov-Van Wely, Corus vijfde ronde

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Le3 e5 7. Pb3 Le6 8. f3 Le7 9. Dd2 0-0 10. 0-0-0 Pbd7 11. g4 b5 12. g5 b4 13. Pe2 Pe8 14. f4 a5 15. f5 a4 16. Pbd4 exd4 17. Pxd4 b3 18. Kb1 bxc2+ 19. Pxc2 Lb3 20. axb3 axb3 21. Pa3 Pe5 22. h4 Ta4 23. Dg2 Hoewel al het voorafgaande al eerder was voorgekomen, had Shirov na het uitvoeren van zijn laatste zet al een uur en tien minuten gebruikt. 23...Da8 24. f6 Ld8 25. Ld4 Pc7 26. fxg7 Kxg7 27. h5 De eerste nieuwe zet. In het kampioenschap van India had iemand vorig jaar succes met 27. Lc4. Shirovs zet is de inleiding tot een stukoffer, in de geest van zijn motto ‘Fire on Board’. Alleen, het slaat nergens op. 27...Pe6 28. g6 Txd4 29. Txd4 Pxd4 30. h6+ Kf6 31. g7 Tg8 32. Df2+ Pdf3 33. Lg2 Dxe4+ 34. Ka1 Ke6

Zie diagram

Wat heeft wit zich bij zijn offer voorgesteld? Zwarts koning staat redelijk veilig en zijn stukken zijn prachtig gecentraliseerd. 35. Tf1 In arren moede gaat hij zijn stuk maar terugwinnen, maar dat leidt tot een verloren eindspel. 35...Lg5 36. Lxf3 Dxf3 37. Dxf3 Pxf3 38. Txf3 Lxh6 39. Txb3 Txg7 40. Th3 Lf4Wit gaf op.

Met twee pionnen meer en een sterke loper is de winst niet moeilijk voor zwart.

    • Hans Ree