3 redenen om thuis te blijven

Wat een enorme worst! Solar powered airship www.bestel.nl, 14,90 euro Is het een vuilniszak? Een enorme zwarte worst? Het blijft onduidelijk, maar zeker is dat je met de solar powered airship alle aandacht krijgt. Het is een acht meter lange opblaasbare ‘zeppelin’. De werking is simpel: rol de dunne stof uit, knoopje in de ene kant, beetje rennen met de voorkant in je hand zodat er wat lucht in komt, dichtknopen en de worst vult zichzelf helemaal door zonne-energie. De vlieger is gemaakt van hitte absorberende, ultradunne (en dus kwetsbare) film en stijgt al snel tot tien meter op. Inclusief 50 meter touw. De naam suggereert dat het alleen werkt bij volle zon, maar bij schemer schijnt de worst zich ook prima op te blazen. Hij voldoet volledig aan de behoefte van de moderne gadgetgeek: groot, goedkoop en nutteloos. Goed cadeau voor astronauten, kinderen en mensen die denken dat vliegeren voor watjes is. (JvG)
Wat een enorme worst! Solar powered airship www.bestel.nl, 14,90 euro Is het een vuilniszak? Een enorme zwarte worst? Het blijft onduidelijk, maar zeker is dat je met de solar powered airship alle aandacht krijgt. Het is een acht meter lange opblaasbare ‘zeppelin’. De werking is simpel: rol de dunne stof uit, knoopje in de ene kant, beetje rennen met de voorkant in je hand zodat er wat lucht in komt, dichtknopen en de worst vult zichzelf helemaal door zonne-energie. De vlieger is gemaakt van hitte absorberende, ultradunne (en dus kwetsbare) film en stijgt al snel tot tien meter op. Inclusief 50 meter touw. De naam suggereert dat het alleen werkt bij volle zon, maar bij schemer schijnt de worst zich ook prima op te blazen. Hij voldoet volledig aan de behoefte van de moderne gadgetgeek: groot, goedkoop en nutteloos. Goed cadeau voor astronauten, kinderen en mensen die denken dat vliegeren voor watjes is. (JvG)

1 Ding

Solar powered airship

www.bestel.nl, 14,90 euro

Is het een vuilniszak? Een enorme zwarte worst? Het blijft onduidelijk, maar zeker is dat je met de solar powered airship alle aandacht krijgt. Het is een acht meter lange opblaasbare ‘zeppelin’. De werking is simpel: rol de dunne stof uit, knoopje in de ene kant, beetje rennen met de voorkant in je hand zodat er wat lucht in komt, dichtknopen en de worst vult zichzelf helemaal door zonne-energie. De vlieger is gemaakt van hitte absorberende, ultradunne (en dus kwetsbare) film en stijgt al snel tot tien meter op. Inclusief 50 meter touw. De naam suggereert dat het alleen werkt bij volle zon, maar bij schemer schijnt de worst zich ook prima op te blazen. Hij voldoet volledig aan de behoefte van de moderne gadgetgeek: groot, goedkoop en nutteloos. Goed cadeau voor astronauten, kinderen en mensen die denken dat vliegeren voor watjes is. (JvG)

2 Verzorgen

Nagelvijl van glas

www.herome.nl, ook verkrijgbaar bij drogisten, 17,50 euro

De vijl der vijlen ligt in de winkel. De Herôme Glass Nail File. Een nagelvijl van glas in een blauw hoesje. Maarliefst vier vriendinnen vroegen of ik hem wilde hebben voor mijn verjaardag. Ik was nonchalant, wat kan deze vijl wat andere niet kunnen? Ik kreeg er een, en nu weet ik het. Deze vijl is vlijmscherp en met twee bewegingen schuur je je nagel weer glad. Het glas van de vijl is aan één kant bewerkt, die kant gebruik je. Je vijlt één richting op; vanaf de zijkant richting het midden. Kijk uit, de andere kant op vijlen veroorzaakt een zagend geluid. Dat voelt niet alleen onprettig aan, het geeft ook niet het gewenste effect. Laat het werktuig niet uit je handen vallen, dan moet je scherven rapen. Nog een tip: knip of bijt geen nagels. Volgens Herôme gaat je nagelplaat dan openstaan waardoor vocht en vuilen binnen kunnen dringen. (JV)

3 Fotografie

The Empire That Was Russia

http://www.loc.gov/exhibits/empire/

De eerste moderne kleurenfilms voor fotografie kwamen in de jaren dertig van de vorige eeuw op de markt. Veel eerder experimenteerden fotografen al met kleurenopnames. Een van die fotografen was Sergej Michajlovitsj Prokoedin-Gorski (1863-1944) uit Rusland. Aan het begin van de twintigste eeuw vond hij een procédé uit waarbij hij drie camera’s boven elkaar plaatste en kort na elkaar drie foto’s nam met een rood, groen en blauw filter. Hij vatte het plan op om door Rusland te reizen om het keizerrijk in beeld te brengen. De tsaar steunde zijn project. Na de revolutie vluchtte hij en zijn erfgenamen verkochten de negatieven aan de Library of Congress. Op de website zijn de fascinerende kleurenbeelden van het tsaristische Rusland te bekijken. (EL)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Ewout Lamé en Juliette Vasterman