Zware storm bezorgt land veel overlast

Op het universiteitsterrein De Uithof in Utrecht woei vanmorgen een bouwkraan om en belandde op het Marinus Ruppertgebouw. Drie mensen raakten gewond. Foto Evelyne Jacq
Op het universiteitsterrein De Uithof in Utrecht woei vanmorgen een bouwkraan om en belandde op het Marinus Ruppertgebouw. Drie mensen raakten gewond. Foto Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

De storm die sinds vannacht over Nederland trekt, heeft deze morgen voor veel overlast gezorgd. Het is de zwaarste storm sinds 2002.

Het KNMI kondigde een weeralarm af. Het weerinstituut waarschuwt voor een zware stom; langs de kust een zuidwesterstorm met windkracht 10 en tot in het binnenland zeer zware windstoten van 110 tot 130 kilometer per uur, met veel regen. Het hoogtepunt van de storm zou deze middag zijn, het zal tot vanavond laat hard blijven waaien.

Op het Utrechtse universiteitsterrein De Uithof viel een bouwkraan om, waarbij drie gewonden vielen. De hulpdiensten waren rond het middaguur nog op zoek naar andere slachtoffers.

Rijkswaterstaat adviseerde weggebruikers thuis te blijven en alleen in noodgevallen de weg op te gaan. Vanochtend had het verkeer veel last, de lengte van de files liep op tot soms dertig kilometer. Op de A2 werden de rechterrijstroken bij Oog in Al in beide richtingen afgesloten wegens wateroverlast. De A27 tussen Almere en de Stichtse Brug ging dicht omdat er een mobiele bouwkeet van een oplegger van een vrachtwagen was gewaaid. Ter hoogte van Everdingen werd de weg ook afgesloten in verband met een gekantelde aanhangwagen.

In het hele land krijgen hulpdiensten meldingen over rondvliegende takken en dakpannen en omgewaaide bomen. In Capelle aan den IJssel waaide het dak van een school. In Amsterdam is dierentuin Artis gesloten voor bezoekers. In Friesland worden bruggen niet bediend.

Schiphol hield de hele dag rekening met forse vertragingen. Bovendien kwamen bij de vertrekhallen 1 en 2 gedeeltes van de dakpanelen naar beneden.

Weeralarm: pagina 3