Wat doen de kinderen?

Het Grote Versjesboek van Marianne Busser en Ron Schröder. Uitg. Holkema & Warendorf

Feest vieren

Marianne Busser en Ron Schröder, makers van veel kinderboeken, zoals Het Grote Versjesboek vieren 21 januari feest bij boekwinkel selexyz donner omdat zij 2 miljoen boeken hebben verkocht.

Wie Marianne & Ron wil feliciteren moet zich snel opgeven, want het aantal plaatsen is beperkt. Donner belooft een spetterend feest met koek en limonade, maar ook met liedjes, dans en een verrassing. Marianne & Ron zijn ook van de partij, dus wie een handtekening van ze wil, kan dat zondag vragen.

Feest zo 21 jan tussen 13u en 14u30 bij boekhandel selexyz donner, Lijnbaan 150, Rotterdam. Deelname: stuur een mail naar feest@hetkantoortje.nl. Vermeld je naam, of je een jongen of meisje bent, je leeftijd en je emailadres en/of telefoonnummer.

Kunst maken

Op zaterdagmiddag wordt van 14u tot 16u in de museumleszaal van het Van Abbemuseum de Kinderkunstclub gehouden. De club is bedoeld voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Op een speelse manier wordt kennisgemaakt met een aantal werken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Daarna wordt er in het leslokaal een praktische opdracht uitgevoerd met als inspiratie de werken die net zijn bekeken. Elke bijeenkomst van de kinderkunstclub wordt begeleid door twee museumdocenten. Het maximum aantal deelnemers is 20 kinderen per groep. De kosten per bijeenkomst bedragen € 4 per kind.

Reserveren voor de Kinderkunstclub op za 20 jan van 14-16u in het Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven via www.vanabbemuseum.nl/kkc

Survivalen

Kinderen (10, 11 en 12 jaar) die hun verjaarsfeestje lekker buiten willen vieren kunnen in Bezoekerscentrum Dwingelderveld meedoen met een survivaltocht. Ze lopen met een echt kompas een route en leren intussen het weer voorspellen, wilde planten eten, de morse code ontcijferen en nog veel meer. De tocht duurt ongeveer 2 uur.

En wie 8, 9 of 10 jaar wordt kan met vriendjes en vriendinnetjes op pad met een gevonden schatkist. Kluizenaar Johannes heeft de kist achtergelaten in het bos. Een boswachter heeft de kist gevonden en naar het bezoekerscentrum gebracht. Met een kaart en opdrachten gaan kinderen ontdekken wat er in de kist zit.

Survivalfeestje voor 10, 11 en 12 jarigen en Schatkistfeestje voor 8, 9 en 10jarigen in Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten Dwingelderveld, Bendese, Ruinen.

Raadsels opgeven

Het is een groen balletje en als het tegen tegen de muur wordt gegooid, dan gaat bij de buren de telefoon. Wat is dat? Puur toeval. Waarom is een olifant grijs, dik en rond? Als hij klein, wit en vierkant was, zou hij een suikerklontje zijn! Waarom lachen kaboutertjes als ze voetballen? Omdat het gras zo erg onder hun armen kriebelt. Maar wat krijg je als je als muzikanten op het podium muziek maken, terwijl John Buijsman er een verhaal bij vertelt? Wie het antwoord op de voorstelling Het Raadsel (4+) wil weten, moet zondag 21 januari in De Doelen, Rotterdam naar dit Muzikale Verhaal door het Rotterdams Philharmonisch Orkest komen luisteren.

Zo 21 jan 14u15 Het raadsel, kindervoorstelling (4+) in De Doelen, Rotterdam. T/m 16 jaar €7. Res 010-2171717. Inl www.rpho.nl

Muziek maken

In het Groningse theater De Oosterpoort is zondag de finale van het Haydn Muziek Festival, een muziekfeest voor kinderen t/m 12 jaar. Iedereen die al twee jaar zangles of les heeft op piano, slagwerk, strijk-, tokkel-, of een blaasinstrument mocht meedoen aan deze muziekwedstrijd. Tijdens de voorrondes in Hengelo en Groningen lieten tientallen jonge talenten horen wat ze allemaal in hun mars hadden. De muzikale prestaties van sommige kinderen waren zó goed dat ze zondag in de finale hun kunsten opnieuw mogen vertonen.

Ook is er een jury, die aan het eind van de dag de winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën bekend zal maken.

Haydn Muziekfestival zo 21 jan om 15u in De Oosterpoort, Trompsingel 27, Groningen. Kaarten volwassenen € 6,50 en kinderen € 4. Res 050-3680368. Inl www.haydnfestival.nl

Wormenchips eten

Wie wel eens wil proeven hoe een wormenchipje of krekellolly smaakt, op het kookeiland een pizzapuzzel wil maken of met stokjes wil leren eten, kan zaterdag 20 januari terecht in het Volkenkundig Museum in Leiden. Van 13-16u is er de workshop Doe de smaakproef! Voor jong en oud. En van 13u30-14u30 is er een rondleiding over de expositie ETEN-tradities, taboes en delicatessen!, een interactieve tentoonstelling voor volwassenen en kinderen, met bijzondere voorwerpen uit de wereld én natuurlijk tal van mogelijkheden om van alles zelf te proeven, te ruiken en onverwachte ingrediënten. Ook kunnen bezoekers aan de hand van de collectie op reis. De tocht voert langs stukken uit de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, Centraal- en West-Azië naar Indonesië, Oceanië, China, Japan en Korea.

ETEN – tradities, taboes en delicatessen t/m 26 augustus Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Toegang woensdag gratis, mk geldig, volw € 7,50, kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP € 4. Voor de tentoonstelling ETEN – tradities, taboes en delicatessen toeslag €1 op de normale Museumprijs. Open di-zo 10-17u. Inl www.volkenkunde.nl

|

Informatie over activiteiten voor kinderen sturen naar: Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Per mail: agenda@nrc.nl