VVD vreest strop in zorg na vonnis Hof

ROTTERDAM, 18 JAN. - De VVD vreest voor een financiële strop van 400 miljoen euro in de zorgsector als slaapdiensten voortaan worden aangemerkt als gewone werkdiensten. De VVD heeft hierover gisteren schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken, CDA). De vrees van de VVD is gestoeld op een uitspraak eerder deze week van het Gerechtshof in Arnhem over de slaapdiensten van ambulancemedewerkers. Het Hof oordeelde dat de aanwezigheidsdiensten van ambulancemedewerkers in de regio voortaan als normale werktijd moet worden beschouwd. Vooral bij brandweer, bij ambulancediensten en in de geestelijke- en gehandicaptenzorg wordt gewerkt met slaapdiensten, waarin personeel oproepbaar moet zijn. In de regel wordt daarvoor niet meer dan 30 procent betaald. Als deze diensten als volle werktijd gelden zou dit het ministerie van Volksgezondheid 400 miljoen euro extra kosten. De uitspraak van het Hof in Arnhem volgt eerdere arresten van het Europese Hof hierover in 2000 en in 2003.