VVD-bestuurder vast in fraudezaak

De voorzitter van de VVD-fractie in de Provinciale Staten in Utrecht, Sjoerd S., is gisteren aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en aannemen van steekpenningen. Het functioneel parket in Den Haag bevestigt dat.

Justitie doet geen mededelingen over de aanleiding van het onderzoek en de transacties waar het om gaat. Een woordvoerder van de commissaris van de koningin in Utrecht, Boele Staal, spreekt van een bijzondere situatie. „De commissaris is geïnformeerd over de arrestatie van de heer S.”, bevestigt een woordvoerder.

Sjoerd S. stapte in 2005 op als raadslid van de gemeente Maarssen naar aanleiding van een omstreden grondtransactie. In 2000, toen S. nog wethouder was in Maarssen, bemiddelde hij namens de omstreden vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg over de verkoop van een stuk grond naast diens woning: ridderhofstad Bolenstein in Maarssen. Volgens de commissie, die deze transactie in 2005 onderzocht, overtrad S. hiermee de Gemeentewet.

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg wordt verdacht van betrokkenheid bij de afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Paarlberg zou voor Heineken-ontvoerder Willem Holleeder afpersingsgeld hebben weggesluisd. Of het fraudeonderzoek naar S. te maken heeft met de grondtransactie in Maarssen, wil een woordvoerder van justitie „in het belang van het onderzoek” niet zeggen.

Sjoerd S. (1953) zit al sinds 1984 in de gemeentepolitiek in Maarssen. Naast zijn politieke werkzaamheden bezit S. een aantal vastgoedvennootschappen. Een groep burgers in Maarssen beschuldigde hem anoniem van belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en dubieuze vastgoedtransacties. S. zei vorig jaar tegenover deze krant dat Jan-Dirk Paarlberg, „niets anders dan integriteit uitstraalt”.

    • Jan Meeus