Tweetaligen zijn minder dement

Rotterdam. Opgroeien in tweetaligheid vermindert de kans op vroege dementie. Dat is de uitkomst van een Canadese studie naar de invloed van tweetaligheid op geheugen, leervermogen e.d. op hoge leeftijd (Neuropsychologia, februari). Ellen Bialystok van York University en collega`s onderzochten 184 patiënten die zich met dementieverschijnselen aanmeldden bij een kliniek. De helft van de groep was eentalig opgevoed, de andere helft sprak naast Engels bijvoorbeeld ook Pools, Jiddisch, Duits, Roemeens of Hongaars. Neurologen noteerden bij het eerste gesprek de datum waarop volgens patiënt of familie de eerste dementieverschijnselen waren waargenomen. Bij de eentaligen was dat op een gemiddelde leeftijd van 71,4 jaar, bij de tweetaligen pas op 75,5 jaar. Er zijn geen medicijnen die zo`n sterk effect hebben.